Entre les entitats signants del manifest hi ha la comissió de defensa de l’ICAB, la Coordinadora de l’Advocacia, el Col·lectiu Praga, Drets, ServidorsCAT, el Col·lectiu Maspons i Anglasell, Constituïm i el Fòrum d’Advocacia de la Generalitat. Els juristes asseguren que s’ha comès una “vulneració de la legalitat per part de l’Estat espanyol” i defensen que al president de la Generalitat “li pertoca acordar el nomenament i la separació lliurement dels membres del Govern”. A més, destaquen que el nomenament dels consellers és un “acte vàlid” i “cap autoritat dins de la Generalitat, incloses les que la tenen intervinguda, pot oposar-se a la seva publicació oficial sense incórrer en responsabilitat disciplinàries, polítiques o penals”.

Comunicat juristes 155

Per la seva banda, el professor de dret constitucional de la UB, Eduard Roig, assegura que la decisió del Govern espanyol “no és legal” i en la mateixa línia que la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, destaca que Torra té el poder de “nomenar els consellers” i que l’Estat espanyol “ha d’acceptar aquest nomenament” i “l’ha de publicar perquè no té cap legitimitat per decidir que una decisió formalment correcta del president no la publica”.

El jurista Joan Queralt, a través de Twitter, ha titllat d’“intolerable” i “incompatible amb l’Estat de dret” la decisió del Govern espanyol de no publicar al DOGC el nomenament dels consellersA més, els suggereix que si els nomenaments no els agraden, “que ho impugnin després de la publicació”.