Torra ha arribat al centre penitenciari madrileny a les 9.30 h, on també ha visitat Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Raül Romeva. El president ha explicat que els ha vist “bé, forts i animats”, i hi ha afegit que “saben que la seva causa és justa i honorable”. Per això ha insistit a demanar al jutge Llarena que els deixi en llibertat, de manera que Rull i Turull puguin prendre possessió del càrrec de consellers dimecres que ve.

Torra ha lamentat que “en cap altre país d’Europa” estarien en presó preventiva per un cas com aquest. També ha insistit a demanar diàleg tant a Mariano Rajoy com a l’oposició espanyola i ha reclamant que “la política torni a la política i que el diàleg torni al diàleg”.

Fonts coneixedores de la trobada expliquen que Junqueras ha traslladat a Torra la necessitat de fer una “República per a tothom” i li ha demanat que confiï en Esquerra per ajudar-lo. 

Després de passar per Estremera, Torra s’ha dirigit fins a la presó d‘Alcalá-Meco per trobar-se amb Carme Forcadell i Dolors Bassa, que, segons ha explicat en declaracions als mitjans, li han transmès que se senten “ostatges de la justícia espanyola”. Torra ha afirmat que les ha vistes fortes i que es tracten d’unes dones “extraordinàries i valentes” que li han transmès tot el seu coratge.

A través d’un tuit, Forcadell i Bassa han agraït la vista de Torra, a la vegada que han explicat que han fet arribar al president de la Generalitat la seva crítica per la falta de paritat en el Govern.

Després, el president Torra s’ha acostat fins a Soto del Real, on ha visitat els líders sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Torra ha explicat que tots dos li han transmès la seva “fermesa” malgrat la situació de presó, i li han demanat que parli de diàleg, de pau, a la vegada que no renunciï mai al dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya.

“Deixo enrere dos amics molt entranyables, dos homes de pau, de cultura, de lluita pels drets civils que fa set mesos estan en presó preventiva senzillament per haver intentat que el poble de Catalunya pogués decidir lliurement el seu futur”, ha sentenciat en declaracions als mitjans de comunicació.

Aquestes visites es produeix hores després que el Govern espanyol hagi bloquejat el nomenament dels nous consellers de la Generalitat. En aquest sentit,Torra es mostra convençut que finalment l’executiu de Madrid publicarà es nomenaments i els advocats de Rull i Turull preveuen demanar-ne la sortida de la presó per poder prendre possessió com a consellers.

Torrent també visita els presos

En paral·lel a la visita de Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, s’ha reunit aquest dilluns a la tarda amb Carme Forcadell i Dolors Bassa al centre penitenciari d’Alcalá Meco. Dimarts al matí, Torrent visitarà els diputats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva, i també Joaquim Forn, al centre penitenciari d’Estremera. Finalment, es desplaçarà  al centre penitenciari de Soto del Real per reunir-se amb Jordi Cuixart i el diputat Jordi Sánchez.

Torrent tenia prevista aquesta visita fa dues setmanes, però la va haver de posposar per la situació política.