Una vintena de testimonis han denunciat al diari ‘Ara’ casos “d’assetjament sexual i abús de poder” a l’Institut del Teatre. El rotatiu ha publicat aquest diumenge un ampli dossier amb testimonis d’alumnes que asseguren que han viscut casos d’assetjament sexual i abusos mentre hi estudiaven.
30 anys d’abusos
Les alumnes que han col·laborat en el reportatge expliquen que en els últims 30 anys hi ha hagut una sèrie de professors que “han abusat del seu poder davant dels estudiants amb comentaris humiliants i de caràcter sexual, fins i tot assetjant-los i, en algun cas, abusant-ne sexualment amb tocaments”.
El diari també parla d’un “maltractament psicològic reiterat i estructural” i d’una situació sense “fets aïllats” que afecta una dotzena de professors. Tot i que ha apuntat, sobretot, al director Joan Ollé.
“La nostra més absoluta repulsa i tot el suport a l’alumnat”
L’Institut del Teatre ha fet públic un comunicat a través de Twitter en què assegura que sent “la més absoluta repulsa als casos de presumpte assetjament sexual i abús de poder a alumnes per part d’alguns docents del centre”. També assegura que tenen la voluntat d’aclarir els fets amb la màxima celeritat i contundència”. I afegeix que “s’analitzarà la continuïtat de Joan Ollé com a docent”.
La Diputació de Barcelona també ha compartit aquest comunicat i ha condemnat els casos que es denuncien al reportatge. A més, ha instat els òrgans de direcció de l’Institut del Teatre a prendre les mesures necessàries per investigar els fets i prendre les decisions oportunes. De fet, ja ha anunciat que dilluns la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments començarà a treballar-hi.
El sector teatral reacciona a Twitter
Professionals del sector teatral també han fet sentir la seva veu a Twitter. El col·lectiu Dones i Cultura ha fet públic un comunicat en què donen suport a les alumnes que han denunciat els fets i critiquen la reacció de l’Institut del Teatre “davant un abús que sistemàticament s’exerceix a les aules”.
De seguida, les xarxes socials s’han omplert de missatges de suport a les presumptes víctimes. Amb les etiquetes #SerActriuÉs o #NoÉsTeatre, actors i actrius, alguns exalumnes de l’Institut del Teatre, han condemnat els fets i han celebrat que hagin sortit a la llum.
S’han afegit als missatges de suport diversos professionals del sector cultural i també de la política.