Una petita part de Barcelona ha viatjat a Mart. Òbviament és metafòric, però il·lustra a la perfecció que la capital catalana ha estat partícip d’un esdeveniment científic mundial de primer ordre. Un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya va dissenyar uns microxips capaços de mesurar el vent fora de l’atmosfera terrestre, i que precisament han estat inclosos dins del robot Perseverance que la NASA ha enviat a estudiar la superfície de Mart. Aquests aparells seran la guia de l’autòmat per comptabilitzar la força del vent que bufa a Mart.

L’autòmat, que ha aterrat amb èxit al planeta vermell, ara té la missió d’agafar mostres i d’esbrinar si hi ha vida a Mart. El punt on ha estat enviat és al cràter Jezero, una part de Mart que va ser colpejada per un meteorit i on es té certesa que hi havia hagut un llac i diverses desembocadures de rius.

Una reconstrucció del cràter Jezero, quan suposadament hi havia un llac

“És un orgull”

L’equip d’investigadors de la UPC que ha fet possible aquests xips es mostra “orgullós de la feina feta”. De fet, el capdavanter de l’equip i catedràtic de la universitat, Manuel Domínguez, ha assegurat “que això és una gran responsabilitat”, ja que, tal com subratlla, “hi ha molta gent pendent d’aquest projecte”.

La satisfacció és gran, però cal que tot surti bé, res pot fallar.
Manuel Domínguez, cap del projecte

El catedràtic ha il·lustrat que aquesta és la tercera vegada que la UPC participa en projectes d’aquest tipus amb la NASA, però que aquest és el de major envergadura.

El Perseverance, aterrant a Mart, en una simulació