(ACN/Redacció) L’únic cara a cara de la campanya electoral entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo va derivar en un tens xoc dialèctic ple d’interrupcions, retrets i acusacions mútues. El candidat del PSOE i el candidat del PP les eleccions generals 2023 es van retreure l’un a l’altre els pactes amb Vox i els independentistes.

Feijóo ha acusat el president espanyol de governar amb “els hereus polítics d’ETA” i d’haver ofert un indult a l’expresident Puigdemont. El líder del PSOE, per la seva banda, li ha recordat que ha situat a les institucions representants “masclistes”, “negacionistes”, “franquistes” i “antivacunes” de Vox. Cap dels dos, però, s’ha compromès a no repetir els acords assolits la legislatura vinent. Feijóo li ha demanat que signi un acord perquè governi la formació més votada. “Oblidi’s de Vox, de Bildu i dels independentistes i pactem que governarà el que guanyi les eleccions”, ha dit. Sánchez ho ha vist com “una broma”.

A Catalunya la resta de partits n’han criticat el format i el contingut. Diuen que va ser un debat estèril i un mer intercanvi de retrets, i que és una mostra de bipartidisme que no recull la pluralitat actual de la societat.

Retrets per la llei del “només sí és sí” i per l’amenaça als drets de les dones i el col·lectiu LGTBI

En un altra apartat del debat, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha retret al PP els “vergonyosos acords” amb Vox que impliquen una “amenaça” als drets de les dones i el col·lectiu LGTBI. “Està pactant amb un partit masclista i això té conseqüències”, ha advertit. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha replicat que l’amenaça per a les dones és el “disbarat” de la llei del “només sí és sí” que ha implicat rebaixes de penes a favor de violadors i pederastes. Sánchez ha respost que es va tractar d’un error jurídic que és corregible mentre que pactar amb la ultradreta “no és un error, és una claudicació davant del masclisme”.

La moto de l’economia espanyola i l’engany del deute

En el terreny econòmic tampoc s’han posa d’acord. Per Feijóo, l’economia espanyola no va com una moto, com diu Sánchez, sinó que va pel pedregar: “La gent, quan surt de casa, veu que els aliments han crescut un 30%, les hipoteques s’han encarit 300 euros al mes i els lloguers estan a màxims”. “Sánchez té la política econòmica del Partit Comunista, del partit ‘sanchista’ i una dosi petita del PSOE”, ha dit Feijóo. “És el president espanyol que menys ocupació ha creat”, ha reblat.

El líder del PP, fins i tot, ha tret una gràfica per provar de demostrar que l’Estat està a la cua de creixement pel PIB, i ha acusat el president espanyol de mentir. Feijóo també ha afirmat que Sánchez ha creat, a més, un “engany de deute” que costa cada dia 240 milions d’euros. Sánchez, per contra, ha recordat que amb ell al Govern espanyol s’ha assolit el rècord de 21 milions de persones d’alta a la Seguretat Social i ha aconseguit reduir la inflació per sota el 2 %“. “Estem creant ocupació com mai, creixent per sobre la mitjana europea i controlant la inflació”, ha dit, i per tant, ha afirmat: “No s’han de fer cops de volant, perquè Feijóo i Abascal aspiren a derogar tot això”.

El líder del PSOE s’ha defensat recordant que la inflació és fruit de la guerra d’Ucraïna i la pandèmia. Ha justificat el deute per totes les mesures que ha adoptat per salvar la crisi, com les ajudes als transportistes, la compra de vacunes i protegir l’ocupació. “Gràcies a això Espanya ha recuperat l’economia en temps rècord, mentre que amb el PP va trigar 10 anys”, ha sentenciat.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?