L’únic cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en la campanya electoral de les eleccions generals el 23 de juliol no ha deixat indiferent a ningú. La majoria de partits han criticat el paper que van fer tant el candidat del PSOE com el del PP per la manca de propostes i projecte per a l’estat espanyol i per ser un debat ple de retrets i crítiques entre tots dos.

Sumar i la CUP creuen que el debat va ser estèril

El portaveu de Sumar – En Comú Podem, Ernest Urtasun, ha titllat l’enfrontament de “debat més propi dels anys 90. Un debat del bipartidisme incapaç d’aprendre solucions. La política és molt millor que això, hi ha una alternativa a aquesta política de soroll i retrets”. En la mateixa línia s’ha decantat la CUP. La cap de llista per Girona, Mireia Vehí, ha afirmat que “va ser un desastre, que no s’entenia res, que era una batalla de galls, cap proposta interessant, que podríem qualificar de pur bipartidisme. Va ser una tornada 10 anys enrere, va ser un debat al més pur estil règim del 78, caduc i retrògrad“.

El PDeCAT creu que “ha perdut Catalunya”

En tots els debats electorals sempre hi ha valoracions de qui ha sortit més ben parat de l’enfrontament. En aquesta ocasió no ha estat diferent. El candidat del PDeCAt – Espai CiU, Roger Montañola, s’ha mostrat contundent afirmant que l’autèntic perdedor del cara a cara va ser Catalunya. Segons Montañola, “Catalunya només va sortir per electoralisme, en el cas del senyor Feijóo per retrocedir a l’any 2017, per posar sobre la taula el procés quan nosaltres ja hem dit que aquest procés l’hem de superar com a societat”. Per la seva banda, la cap de llista de Junts per Barcelona, Míriam Nogueras, ha explicat que no veu diferències entre Sánchez i Feijóo i ha sentenciat que “ens és igual qui guanya els debats espanyols. Nosaltres el que volem és que el 23 de juliol guanyi Catalunya i els del 155 quedin en un racó“.

ERC i Vox i la proposta de Feijóo

Un dels moments més comentats del duel polític va ser l’oferiment de Feijóo que va proposar a Sánchez donar suport a la llista més votada per evitar l’entrada d’altres formacions com Vox o Sumar al Govern. El candidat del partit d’ultradreta, Santiago Abascal, ha fet una piulada en què ha criticat que el cap de llista del PP hagi fet aquest oferiment per deixar fora la seva formació. Sobre aquesta qüestió també n’ha parlat el candidat d’ERC per Barcelona, Gabriel Rufián, que ha demanat al PSOE que aclareixi quina és la posició dels socialistes i si s’abstindrien si el candidat popular fos el més votat.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?