consum alcohol joves

L’última sessió de la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura ha acabat amb 74 propostes per millorar els problemes relacionats amb l’oci nocturn a Barcelona, especialment en els districtes més afectats, que són Ciutat Vella i Sant Martí. Després de set mesos de feina —la taula es va constituir el novembre del 2021— les propostes caldrà aprovar-les a la propera Comissió de Presidència i Drets de la Ciutadania, prevista al juliol.

Prohibir la venda d’alcohol entre les 22 h i les 8 h

Un dels problemes principals i que més afecten els veïns on hi ha oci nocturn, com l’anomenat “triangle golfo” del Parc i la Llacuna del Poblenou o al Raval, són les botellades. Per això, una de les primeres mesures que s’ha proposat a la taula ciutadania és reduir l’horari de la venda d’alcohol.

Ara bé, qui té la potestat sobre aquest àmbit és la Generalitat, així que des de la taula insten l’administració autonòmica a modificar la llei i prohibir-ne la venda entre les 22 h i les 8 h. En aquest sentit, també proposen sancions més dures per consumir alcohol, fet que en aquest cas depèn de l’ordenança municipal.

Videovigilància i reforços policials

Per millorar la convivència entre veïns i zones d’oci nocturn, s’ha proposat un reforç dels dispositius policials coordinats entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. De fet, en algunes zones ja s’ha intensificat la vigilància des de fa uns mesos. A més, insten els cossos policials a utilitzar aparells de videovigilància.

Al dispositiu policial cal afegir la figura dels mediadors nocturns, que s’ha posat en marxa aquest juny als districtes de Sant Martí i de Ciutat Vella, i que es vol estendre allà on calgui de la ciutat. Altres mesures impulsades per la taula i que ja s’apliquen són els anomenats itineraris segurs de la Guàrdia Urbana per evitar violències sexuals i masclistes. Es tracta de recorreguts entre les discoteques i el transport públic on la policia vigilarà especialment els espais foscos.

Difusió de l’oci nocturn de barri

De la taula, integrada per 80 agents entre representants polítics, dels cossos policials, d’entitats veïnals i de la restauració i oci nocturn, ha sorgit la necessitat de difondre l’oci nocturn en barris on no es concentren tants locals, per tal de descongestionar les zones més afectades. A més, proposen impulsar una campanya per fer publicitat d’activitats culturals que poden convertir-se en una alternativa a les discoteques, els bars, i les botellades.