El pensador pakistanès Tariq Ali s’ha mostrat “sorprès” que l’expresident socialista de la Comunitat de Madrid comparés els independentistes catalans amb ETA en unes declaracions aquest dilluns al programa ‘Más claro agua’ de 13TV. “Carrega contra els dos pobles. I m’enfada especialment perquè vaig acollir Leguina a casa meva durant els anys del franquisme i ara l’escoltem parlar com ho feia Franco”, ha assegurat Ali en una entrevista al programa ‘BTV directe’.

Ali, que s’ha mostrat a favor de celebrar un referèndum sobre la independència a Catalunya, considera que el Govern espanyol erra en la seva estratègia política: “Que no digui que és impossible. Que no digui que no pot celebrar-se. Els conservadors britànics van fer-ho. Com més ajornin la celebració del referèndum, més possibilitats hi haurà per a la independència.”

El filòsof i polític ha visitat Barcelona per participar en el cicle Barcelona Novel·la Històrica en una xerrada titulada “El passat, en el present”, que s’ha fet aquest dimarts a la tarda a El Born Centre Cultural. Ali, autor de les novel·les històriques ‘El quintet de l’islam’, considera que la ficció és una bona eina de reflexió sobre el passat. “A la majoria dels espanyols se’ls va explicar molt poc el seu passat, només dos o tres paràgrafs d’un llibre de text. Els àrabs van venir, es van quedar i els vam fer fora. Però és una història de 400 anys i no podem ignorar-la”, ha assegurat el pensador.