Veient que el govern municipal es quedava sol defensant el projecte d’ordenances fiscals, se n’ha retirat l’aprovació de l’ordre del dia del plenari d’aquest divendres. Barcelona en Comú esperava sumar esforços amb PSC i ERC però els socialistes van avançar que hi votarien en contra i el grup municipal liderat per Alfred Bosch va optar per abstenir-se. De fet, ja en la darrera Comissió d’Economia l’oposició va evitar posicionar-se, excepte el PP que ja va votar-hi en contra.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que la proposta del govern era “prudent i amb voluntat de negociació” amb els grups de l’oposició. Pisarello ha assegurat que encara hi ha temps per a un altre torn de diàlegs i, encara a la màniga, tenen dues setmanes com a màxim per convocar un ple extraordinari. També ha criticat que hi ha partits que “escenifiquen” la campanya electoral i ha avançat que la reobertura de les negociacions posarà a prova si l’argument de la manca de diàleg és cert o no.

Des de CiU, Sònia Recasens ha titllat la retirada de la proposta com “la primera gran derrota del govern municipal”. A més, considera que l’equip d’Ada Colau utilitza una “política sectària per fer política fiscal”. Carina Mejías (C’s) també ho ha valorat com un “fracàs” i lamenta que s’ha perdut l’oportunitat per rebaixar la pressió fiscal. El president del Grup Municipal de PSC, Jaume Collboni, ha criticat el projecte impulsat pel govern per “continuista, conservador i amb poc coratge”. En aquest sentit, Alberto Fernández Díaz (PP) ha rebatejat les ordenances amb el nom de “Colauvergència” perquè, diu, són molt semblants a les del mandat anterior.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha estès la mà al diàleg però demana “esforç i generositat” al govern municipal. Bosch ha convidat l’Ajuntament a “parlar fins a l’extenuació”.

El calendari apressa ja que les ordenances haurien d’entrar en vigor l’1 de gener de 2016. Les taxes i impostos municipals no es modifiquen des de 2012, quan CiU va aconseguir el suport del PP.