Nova topada entre l’Àrea Metropolitana i Aigües de Barcelona. Ara, per les tarifes del 2019. L’empresa ha plantejat un increment del 4,1 % en la tarifa de l’aigua, però el govern metropolità -que és qui acaba decidint les tarifes- ho rebutja i plantejarà al ple de l’AMB de la setmana que ve frenar aquest augment.

El vicepresident de Medi Ambient del govern metropolità, Eloi Badia, ha dit que no entenen que Aigües de Barcelona proposi un increment de tarifes perquè ha assegurat que l’empresa va tancar el 2017 amb més ingressos i beneficis dels previstos. Segons Badia, Aigües de Barcelona va obtenir l’any passat 38 M € de beneficis, 11,5 més dels previstos inicialment i que el capítol d’ingressos va superar la previsió en 31 milions.

Per això, Badia ha dit que volen revisar el cànon de coneixement que cobra Agbar, les despeses de publicitat i els beneficis de l’empresa per estudiar a fons l’increment que planteja a la tarifa. El també regidor a l’Ajuntament no ha descartat que el preu s’acabi reduint en comptes de pujar.

31 cèntims més al mes

Fonts d’Aigües de Barcelona han explicat que l’increment del 4,1 % en la tarifa de l’aigua suposa 31 cèntims al mes (62 cèntims en cada factura, que és bimensual). També denuncien que el que puja més són els impostos vinculats a la taxa de residus, que es paga en el mateix rebut que l’aigua. Les mateixes fonts afirmen que la taxa de residus ha crescut entre un 13,5 i un 26 % en els últims tres anys, mentre que la tarifa de l’aigua no ha apujat.

El de les tarifes és un nou enfrontament entre Aigües de Barcelona i l’AMB, després que l’òrgan metropolità hagi obert un expedient sancionador a l’empresa per falta de transparència. Aigües de Barcelona és una societat mixta en què Agbar hi té el 70 % de l’accionariat, CriteriaCaixa el 15 % i l’AMB el 15 % restant. El 2016, el TSJC va declarar nul·la la concessió del servei d’aigua que s’havia fet el 2012 a l’empresa, sentència que ara s’està pendent que el Tribunal Suprem confirmi, o no.

Comparteix a: