Llarena ha pres la decisió sense esgotar el marge de cinc dies que va donar a les parts perquè es pronunciessin sobre el recurs d’excarceració que va presentar la defensa del candidat. Únicament amb l’escrit de la fiscalia i sense esperar a rebre el parer de l’Advocacia de l’Estat i de VOX, ha dictat una resolució conjunta en què rebutja deixar-lo en llibertat provisional i també atorgar-li un permís extraordinari. Sobre aquest permís, Llarena remarca que qualsevol ciutadà té dret a optar a una investidura democràtica i representativa però alerta que si li ho permetés es podrien posar en risc facultats “més necessitades de protecció” que els seus drets.

No admet el precedent de Yoldi

Segons Llarena, el cas de Sànchez no és comparable amb el de Juan Carlos Yoldi, un pres preventiu d’ETA a qui el 1987 es va permetre assistir al debat d’investidura com a candidat per Herri Batasuna. El jutge del Suprem diu que se l’acusava d’un delicte diferent al de Sànchez. En el cas de Yoldi, es tractava d’un delicte de terrorisme que, segons Llarena, no tenia risc de reiteració mitjançant la seva investidura, mentre que en el de Sànchez sí perquè les forces independentistes van provar de fer prosperar el procés “precisament” mitjançant actuacions legislatives i executives, una “tàctica” que “no ha estat exclosa” per les formacions independentistes.

La defensa presentarà demanda a Estrasburg dilluns

Davant la negativa de Llarena, l’advocat de Jordi Sànchez ha anunciat que presentarà una demanda de mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Va assegurar que ho faria aquest mateix divendres tant si rebia un ‘no’ per resposta al permís extraordinari com si el jutge no contestava abans d’acabar la setmana. Segons fonts properes a la defensa però, no ho ha pogut fer per falta de temps, ja que el Suprem no els ha notificat formalment la decisió fins a quarts de cinc de la tarda i el TEDH tanca la recepció de demandes a les quatre. Per això, la presentaran dilluns a les 8 h del matí, tan bon punt Estrasburg obri portes.