En declaracions al programa ‘Els matins’ de Televisió de Catalunya, el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha explicat que aquest dimecres es va fer arribar a la CUP el document de la proposta d’acord d’investidura. Pujol s’ha volgut disculpar per no haver estat prou ràpids, un fet que ha atribuït “a la complexitat de la situació”.

El document, que consta de 46 pàgines, repassa els fonaments de la nova legislatura, que són la construcció de la república i l’assoliment d’amples majories per fer-la possible. Prioritza la restitució de les institucions catalanes per revertir els efectes de l’article 155 de la Constitució i vol situar el Parlament de Catalunya com a centre del debat republicà.

Paral·lelament a l’activitat parlamentària, l’acord vol impulsar la creació d’un espai lliure a l’exili, que tindria una assemblea de representants, la presidència i un consell. Aquestes entitats tindrien encomanada la tasca d’internacionalitzar el conflicte. JxC i ERC asseguren que la reclamació de diàleg i negociació política amb l’Estat es mantindrà, exigint “respecte escrupolós per la decisió democràtica dels catalans expressada a les urnes”.

L’acord transmès a la CUP per tractar de desencallar la legislatura planteja “establir i reforçar la xarxa de delegacions del govern a l’exterior”. En matèria d’hisenda, proposa el desenvolupament de l’Agència Tributària catalana com a “instrument per desenvolupar els tributs propis, els cedits i tots els que siguin competència de la Generalitat a cada moment”, i també es comprometen a garantir la dotació pressupostària suficient d’estructures públiques de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de l’Agència Catalana de Notícies. Pel que fa a la seguretat, plantegen fer que el cos de Mossos d’Esquadra exerceixi com a policia integral de Catalunya, “amb ple exercici de les competències en l’àmbit de la seguretat a Catalunya”.

El procés, en fase civil

Segons el document, l’èxit del procés constituent dependrà també de la força de la ciutadania i de les organitzacions que la representen. “Caldrà que, més que mai, la societat catalana continuï mobilitzant-se per la pau, contra la repressió policial i jurídica de l’Estat espanyol i no cedint ni un mil·límetre en favor de la llibertat d’expressió i de consciència”, assegura.

La CUP vol un procés constituent participatiu i des de baix

El Grup Parlamentari de la CUP valorarà el document aquest divendres, en una reunió dels diputats. Però en un article que publica la regidora i exdiputada Eulàlia Reguant, avança que els cupaires aposten per un procés constituent transversal, participatiu i des de baix. I reivindica l’1-O, “perquè mostra i demostra que quan la desobediència popular va acompanyada de la institucional, sí que guanyem a l’Estat”.