Destitució del govern català en ple

Segons preveu el document del Consell de Ministres, el president de la Generalitat, vicepresident i consellers seran destituïts, tot i que mantindran el seu escó al Parlament. Amb tota probabilitat, seran els ministeris del Govern espanyol els que assumiran les funcions de l’executiu català.

Convocatòria d’eleccions

Les competències per dissoldre el Parlament de manera anticipada, posar fi a una legislatura i convocar eleccions pertanyen al president de la Generalitat, però amb l’aplicació del 155, aquesta responsabilitat dependria directament del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que ja ha anunciat que vol comicis en un màxim de sis mesos, després que el Senat aprovi la intervenció de Catalunya.

El Parlament, controlat

Un altre dels punts clau és la inhabilitació d’algunes funcions del Parlament, com la de proposar un candidat a la presidència o celebrar un debat i votació d’investidura. Segons l’acord del Govern espanyol, el Senat designarà un òrgan per controlar l’activitat parlamentària, que vetllarà perquè no s’emprengui cap iniciativa legislativa que vagi en contra la Constitució i l’Estatut.

Intervenció de l’economia

Tot i que els comptes catalans estan intervinguts des del 21 de setembre, amb el 155 a la mà, el Govern espanyol ara també controlarà que els ingressos i impostos cedits a la Comunitat Autònoma no procedeixen, ni es destinen a activitats vinculades al procés independentista. Això se suma a la decisió de l’executiu de Rajoy d’intervenir l’economia catalana, la qual cosa suposava que qualsevol pressupost ha de tenir el vistiplau del Ministeri d’Hisenda.

Control dels Mossos d’Esquadra

La destitució del conseller d’Interior, Joaquim Forn, suposaria que les decisions referents als Mossos d’Esquadra dependrien també del Govern espanyol. Això podria implicar la substitució dels caps del cos, com el major Trapero, i, en cas necessari, es podrien substituir els agents del cos català per la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

Control de les telecomunicacions i dels mitjans públics

El control de les telecomunicacions també es farà  efectiu amb l’absorció de les funcions de la Generalitat. El Govern de Rajoy assumirà la gestió i admnistració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i el Centre de la Seguretat de la Informació a Catalunya (CSIC), tots dos escorcollats en les últimes setmanes per la Guàrdia Civil.

Pel que fa als mitjans de comunicació públics, l’acord de ministres no menciona directament TV3 ni Catalunya Ràdio, però especifica que garantirà la transmissió d’una informació “veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme”.