Sobrequés assegura que el seu distanciament del PSC ve de lluny, “a mitjans dels 90, quan l’anomenat sector catalanista va quedar en minoria.” L’antic director del Museu d’Història de Catalunya ha assegurat que hi ha hagut un distanciament ideològic “i també personal” que l’ha fet decantar-se pel sobiranisme, donant suport a iniciatives com les consultes populars.

Una ratlla nítida

Sobrequés creu que hi ha “una ratlla divisòria molt nítida en la qüestió nacional”. Els que aposten per un marc constitucional com l’actual i els que aposten per anar més enllà: “El PSC és a una banda de la ratlla i jo a l’altra.” Sobrequés vol que Catalunya sigui algun dia un estat dins de la Unió Europea i considera que aquest és un projecte de futur que pot ser engrescador.

Ho contraposa amb la situació actual: “Estem ancorats en un règim estatutari trist, avorrit; patim un clima mesquí amb l’Estat recorrent decisions del Parlament de Catalunya.”

Suport a Artur Mas

Assegura que José Montilla li mereix una gran consideració personal i creu que ha estat un gran president dins els paràmetres estatutaris. Tot i això considera que la persona que pot “dirigir millor el procés cap a la sobirania” és Artur Mas, de qui ha dit que té un ampli suport social

El veterà polític, que es considera un home d’esquerres, ha explicat que no es planteja militar a CDC ni aspira a obtenir cap càrrec. Diu que entén que hi hagi gent que ho pugui considerar oportunista, però que ell és al servei del país. “No vull ser un símbol de res. És una decisió personal, i no hi ha ningú més darrera.”