"Som una nació. Volem un Estat Propi". Aquesta ha estat la principal demanda de la capçalera oficial de la manifestació. Però a la marxa hi hem pogut veure fins a 10 pancartes diferents, en funció de l'entitat o el partit que la portés. Una manifestació que, igual que la resta dels actes de la diada, ha estat marcada per les eleccions del proper 28 de novembre. JOAN CARRETERO, president de Reagrupament "Això ens ha de fer més responsables davant les propostes que hem de fer als ciutadans i ajudar-los a que acabin de decidir el que volen triar el 28N". La protesta ha estat marcada per les consultes sobiranistes que s'han realitzat i per les que encara han d'arribar. També la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut ha estat una de les pedres angulars de la marxa. ELISENDA PALUZIE, presidenta de Sobirania i Progrés "Aquest any és diferent perquè l'independentisme ha viscut la onada de consultes sobre la independència i perquè hem patit una més de les moltes agressions que patim com a poble amb la sentència del TC." La música i les consignes en favor d'una Catalunya independent han presidit una marxa en què han participat 9.000 persones. La manifestació ha transcorregut, en general, en un ambient festiu i sense incidents. Però com cada any, s'hi han cremat alguns objectes. A l'Arc de Triomf uns joves han calat foc a una reproducció de la Constitució. I al Fossar de les Moreres, dos encaputxats han cremat una fotografia del rei i una bandera espanyola.

Sobirania i Progrés, Sobirania i Justícia, Plataforma pel Dret a Decidir i l’Intersindical-CSC han convocat la manifestació. A més, nombroses entitats s’han adherit a la marxa com Òmnium Cultural, Deumil.cat, la Plataforma Pro-Seleccions Catalanes, entre d’altres. També s’hi han afegit personalitats com l’exconseller de la Generalitat de Catalunya Agustí Bassols, el director del portal informatiu Vilaweb.cat i el periodista Miquel Calçada. Jaume Cabré, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2010 ha llegit el manifest que porta per títol ‘Pel futur, el progrés i la justícia: som una nació, volem Estat propi!’.

110910manitarda2+

La manifestació ha iniciat el recorregut a la plaça d’Urquinaona a les 17.30 h i ha baixat pel lateral del passeig de Lluis Companys fins arribar a l’entrada del parc de la Ciutadella.

A més d’una clara demanda d’autodeterminació per a Catalunya, també s’ha demanat l’adhesió a la vaga general com a manera de rebutjar la reforma laboral.

110910manitarda3+