La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha reclamat la creació d’una funerària pública a la ciutat que garanteixi “un servei públic assequible”. En la presentació de l’informe de balanç del 2018 al plenari, Vilà ha recordat que el 2015 ja va alertar de “l’elevat cost” dels serveis funeraris a Barcelona i ha apuntat que els preus d’un operador municipal poden contribuir a “regular el mercat”.

El govern municipal ha ajornat al 27 de febrer en un ple extraordinari el debat sobre la creació d’una funerària pública, que ara per ara no té els suports necessaris entre l’oposició. Al plenari, la síndica ha denunciat la “manca de claredat” en la facturació dels serveis funeraris per part dels dos operadors privats actuals, on ha dit que hi ha “pràctiques abusives”. Però també ha alertat de pràctiques “manifestament millorables” a Cementiris de Barcelona -amb capital 100 % públic-, i ha reclamat transparència en les taxes que es paguen als cementiris.

Contundència contra els pisos rusc

Maria Assumpció Vilà ha dedicat una part del discurs també a l’habitatge i ha alertat de la irrupció dels anomenats pisos rusc. La síndica ha demanat al govern que continuï la lluita contra aquests infrahabitatges que incompleixen la Llei d’habitabilitat. Pel que fa a l’habitatge públic, Vilà ha dit que Malgrat ser una prioritat del govern municipal, hi ha “dèficit històric d’habitatge públic”.

La síndica també ha assenyalat que les administracions han quedat “desbordades” per l’arribada de menors d’edat no acompanyats, però ha dit que la responsabilitat d’aquest tema no és només de l’Ajuntament. Vilà ha denunciat la falta de taxis adaptats per a persones amb mobilitat reduïda (91 de més de 10.000 llicències), i ha destacat les queixes per falta de manteniment d’escales mecàniques a barris de muntanya.

En la seva intervenció al plenari, Maria Assumpció Vilà ha dit que no pot complir la seva feina si l’Ajuntament no respon amb celeritat les seves peticions d’informació. En aquest sentit, ha denunciat que el temps d’espera d’una resposta al consistori és de 98 dies, per sobre dels 15 que marca la normativa.

Comparteix a: