(ACN) El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, com a president del Govern espanyol en primera votació. El líder del PSOE, com ja estava previst, no ha assolit la majoria absoluta requerida de 176 diputats, tot i haver sumat als 120 escons socialistes el suport de Podem (34 vots i no 35 per l’absència d’una diputada dels comuns), el PNB (6), Terol Existeix (1), Nova Canàries (1), Més País (2), Compromís (1) i BNG (1).

Així doncs, s’ha quedat a deu vots de la majoria absoluta amb 166 suports, 165 vots en contra i 18 abstencions en primera volta.

Sánchez preveu ser investit en segona votació

Pedro Sánchez haurà d’esperar a la votació de dimarts, 7 de gener, per revalidar el càrrec de president del Govern espanyol, en què la majoria simple que li atorguen els acords assolits sí que seran suficients per ser investit. 

Si no hi ha cap absència a la segona votació, Sánchez espera obtenir 167 vots afirmatius i 165 en contra, amb l’ajut de les 18 abstencions d’ERC (13) i EH Bildu (5). Els 165 ‘no’ són de PP (89), Vox (52), Cs (10), Navarra Suma (2), PRC (1), JxCat (8), la CUP (2) i CC (1).

Absències a la primera votació

La diputada dels comuns Aina Vidal no ha assistit a la votació d’aquest diumenge per malaltia i no ha pogut tramitar la delegació de vot, per això hi ha un vot afirmatiu menys dels que espera Sánchez per ser investit dimarts. Un diputat del PNB, Íñigo Barandiaran, ha votat de manera telemàtica. Els diputats presents han votat un per un anunciant el sentit del seu vot en veu alta a mesura que se’ls ha cridat.