(ACN / redacció) El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha allunyat la possibilitat de facilitar que Pedro Sánchez pugui ser investit de nou president del Govern espanyol. “Ara mateix no veig la investidura per enlloc”, ha dit tenint en compte el que ha dit el líder del PSOE sobre l’independentisme i ha descartat una abstenció. En una entrevista a RAC1, també ha defensat que “votar no a Sánchez no és votar sí a Feijóo”. Així mateix, ha fixat dos temes fonamentals si el PSOE vol negociar: l’amnistia i l’autodeterminació. Turull també ha fet una crida per refer la unitat dels partits i entitats independentistes aprofitant els resultats de les eleccions generals 2023.

El secretari general de Junts ha volgut traspassar la “pressió” a la teulada de Sánchez. “La pregunta és: vostè Sánchez què està disposat a fer perquè l’investeixin? Ja sap què vol l’independentisme. Ara tothom ens posarà la pressió a sobre de nosaltres, però la pressió ha d’anar cap allà. Amb tots aquests anys, l’estat espanyol no ha fet ni una sola proposta per a Catalunya”, ha dit.

Turull reitera que el seu Junts per Catalunya serà “lleial” als seus compromisos i que, a partir d’ara, es “paga per avançat”, ha dit, i ha posat en dubte la fiabilitat dels compromisos amb Catalunya de l’Estat espanyol i el president Sánchez.

També ha retret al socialista Pedro Sánchez el pacte que va impedir que Xavier Trias fos investit alcalde de Barcelona en les eleccions municipals del 28 de maig.

“Una finestra d’oportunitat per a l’independentisme”

Segons Turull, més que mirar cap a Madrid, s’ha de mirar cap a Catalunya. “L’independentisme no pot desaprofitar una situació com aquesta”, ha afirmat. Per això, ha assegurat que en les properes setmanes Junts farà contactes amb ERC i la CUP i també amb les entitats independentistes per “retornar al carril central de l’independentisme” perquè és “quan hem estat més forts”.

També ha remarcat que “si la unitat de l’independentisme no és possible, nosaltres serem lleials als nostres compromisos”, ha reiterat.

“No volem solucions personals”

També ha deixat clar que Junts no posarà una solució personal per a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sobre la taula. I ha afegit que si el Govern espanyol cedís amb una amnistia però no amb un referèndum, el conflicte polític entre Catalunya i Espanya no se solucionaria. En aquest sentit, ha situat el referèndum com el “tema central” per resoldre-ho.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?