RAMON ESPADALER, secretari general d'UDC "Hi ha espais de compartir? I tant que hi són. I en l'àmbit municipal molt particularment. Acabem de contraure compromisos importants i els donarem compliment en l'àmbit municipal. I en els àmbits parlamentaris, tots aquells compromisos que tinguem de suport al govern, els hi donarem."

Els tres consellers d’Unió, Ramon Espadaler, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí deixaran, doncs, l’executiu. En canvi, des del sector independentista han respost que no marxaran del govern si no són destituïts.

Espadaler ha volgut deixar clar que aquest gest no significa el trencament de la federació i que “garantiran l’estabilitat parlamentària” i també l’estabilitat dels grups municipals que han estat escollits en les darreres eleccions del 24 de maig.

Es dóna el cas que, d’entre els 11 regidors de CiU de l’Ajuntament de Barcelona, n’hi ha dos que són d’Unió, Gerard Ardanuy i Sònia Recasens. Precisament, l’exregidor d’Educació s’ha posicionat al costat d’Antoni Castellà i el sector partidari de la independència.

La consulta sobre el procés sobiranista va dibuixar una UDC dividida pràcticament per la meitat entre els partidaris i detractors d’avançar cap a la independència, amb només 95 vots de diferència entre les dues opcions. Des de CDC es va donar un ultimàtum a Unió perquè es posicionés sobre si volien presentar-se plegats a les eleccions del 27-S a favor de l’estat català independent.

Aquesta és una de les raons que ha donat Josep Antoni Duran i Lleida per votar a favor de la decisió que ha pres el consell de govern d’Unió.