L’alcaldessa ha ofert l’ajuda de la ciutat “en el cas que necessitin reallotjar els refugiats temporalment o de forma estable”. Sobre els recursos municipals que s’hagin de destinar, ha dit: “Els traurem d’on sigui“.

Colau, crítica amb les polítiques d’Europa

“Hem vist un episodi lamentable d’estats barallant-se sobre qui socorre aquesta gent. Fa vergonya veure com els estats es barallen quan es tracta de salvar vides humanes”, ha lamentat Ada Colau durant la compareixença. En aquest sentit, demana als estats europeus que no incompleixin el dret internacional, el qual “diu claríssimament que el port més proper és qui ha d’acollir aquestes persones”. Els governs d’Itàlia i Malta van rebutjar acollir el vaixell Aquarius. L’alcaldessa creu que això mostra el “fracàs de la política europea” i ha afegit: “Prou d’espectacle lamentable de mirar cap a una altra banda”.

Davant d’aquesta situació, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que l’embarcació podrà atracar al Port de València. Ho va justificar “per raons humanitàries“. D’aquesta manera, l’estat acollirà els 629 refugiats que hi viatgen. La decisió va ser celebrada per entitats com Stop Mare Mortum, tot i que demana que els països de la UE compleixin amb els compromisos d’acollida de refugiats.

L’alcaldessa demana una reunió amb Generalitat i Estat

Ada Colau ha agraït els “primers gestos” de Pedro Sánchez després de la “vergonyosa política” del PP. Tot i això, ha insistit en una reunió de treball entre els executius català i espanyol per abordar la problemàtica. De fet, ha proposat que l’Ajuntament també participi en aquesta trobada: “Demà mateix podem seure a treballar”.

L’alcaldessa de la ciutat ha destacat que hi ha dues qüestions a resoldre amb els immigrants que arribaran a l’estat: l’allotjament i la integració en la societat. Davant d’això, Colau proposa donar-los algun tipus de permís de treball temporal. Si no, “són condemnats a situacions de precarietat i d’informalitat“. Això depèn, diu, de l’Estat i de la Generalitat. “Fa molt de temps que estan desapareguts en aquesta matèria. No cal fer fotografies ni convocar cimeres, sinó seure a treballar perquè això va a més”, ha conclòs.

Recursos municipals a favor dels refugiats

Ada Colau ha volgut presumir de com el consistori està fent front a l’arribada de migrants a la ciutat. Ha explicat que l’Ajuntament ha incrementat els recursos econòmics municipals fins als sis milions d’euros per atendre persones sol·licitants d’asil i refugi. Aquesta situació, diu, és totalment diferent a la del Partit Popular durant els últims anys de mandat a l’Estat, que “ha retallat recursos”.

El coordinardinador del pla de Ciutat Refugi de Barcelona, Ignasi Calbó, ha denunciat que només al mes d’abril s’han atès 3.800 persones migrades i que la xifra està creixent exponencialment. Des de l’Ajuntament, calculen que si continua a aquest ritme tancaran l’any atentent més de 10.000 persones aquest 2018. Per això, demana més polítiques a nivell estatal i més recursos per part del govern central i la Generalitat. 

Ignasi Calbó coordinador del pla de Ciutat Refugi de Barcelona

17/09/2015Durant els últims tres anys, Barcelona ha atès més d’11.600 persones, 4.405 de les quals el 2017 a través del SAIER.

Trias demana a Colau que faci ús de la seva influència per exigir a Sánchez solucions per resoldre la crisi dels refugiats

En una reunió celebrada aquest dimarts al matí a l’Ajuntament, el president del Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament, Xavier Trias, ha demanat a Colau que faci ús de la seva influència i exigeixi al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, solucions a llarg termini i de futur per fer front a la crisi humanitària que acull la Mediterrània amb l’allau de refugiats. Trias ha destacat que “és moment d’exigir a l’Estat canvis importants i de futur amb canvis legislatius importants, que avancin i permetin que la gent que ve de fora es pugui inserir en la nostra societat permetent-los l’accés a poder treballar”.

A més, Trias ha traslladat a l’alcaldessa que la crisi humanitària sobre els refugiats i els immigrants que arriben a Europa des del nord d’Àfrica i l’orient mitjà “no es pot abordar amb solucions puntuals, sinó que calen polítiques de més llarg recorregut”.