La victòria de Barcelona en Comú ha estat inapel·lable, com s’evidencia donant un cop d’ull al mapa de barris, en el qual la formació d’Ada Colau s’estén com una taca d’oli. Sants-Montjuïc (amb l’excepció de Sants), Ciutat Vella, Sant Martí, Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó van definint un cercle de color grana al gràfic que queda interromput quan s’arriba a Gràcia, on només la Vila de Gràcia i el Coll han votat majoritàriament Ada Colau. CiU, en canvi, manté l’hegemonia als districtes de l’Eixample, les Corts i Sarria – Sant Gervasi, i, com s’observa, recula en molts altres en què fa quatre anys havia penetrat amb força.

Ciutat Vella

Tots els barris han canviat de mans. Trias havia vençut el 2011 al Gòtic i a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i ara ho ha fet Barcelona en Comú, que també ha guanyat al Raval, on ha arrasat (35,4%(, i a la Barceloneta. En un i en l’altre s’havia imposat en els darrers comicis el PSC. Especialment significatiu és el cas del barri mariner, que després de la polèmica generada a l’estiu pels casos d’incivisme vinculats a la proliferació d’apartaments turístics a la zona, ha votat massivament per Colau (31,5%), si bé CiU ha aconseguit ser segona força (15,4%) per davant de republicans (14%) i socialistes (12,3%). Aquí és on Ciutadans ha fallat més que enlloc (6,6%), després de la Vila de Gràcia.

L’Eixample

Tot i apropar-se als convergents (sobretot a Sant Antoni), Barcelona en Comú no ha pogut arrabassar cap barri a la federació nacionalista. Arreu ha estat segona, i ERC, tercera amb l’excepció de l’Antiga Esquerra de l’Eixample i la Dreta de l’Eixample, on l’ha avançat Ciutadans -a la Dreta per només quatre vots-. Precisament aquí el PSC s’enfonsa i és setè (5,7%) -àmpliament superat per la CUP (9,1%) i el PP (7,9%)- com ho és també a l’Antiga i la Nova Esquerra, al Fort Pienc i en el global del districte. La formació liderada per María José Lecha aconsegueix els seus millors resultats a Sant Antoni (9,2%), just on el PP n’obté els pitjors.

Les Corts

El color blau de CiU es manté als tres barris de les Corts. Tot i això, la federació nacionalista perd percentatge de vot respecte als comicis de 2011. Si ho mirem amb detall, Ciutadans es posiciona com a segona força a Pedralbes, amb el 21,6% dels vots, i el segueix el PP, amb el 19,6%. A la Maternitat i Sant Ramon és on Barcelona en Comú obté els millors resultats del districte, i es posiciona com a segon partit més votat. I a les Corts, la CUP ha aconseguit el percentatge més alt dels tres barris cortsencs, un 6,8%.

Gràcia

Aquest ha estat el districte més disputat. Trias ha derrotat Colau a la Salut, al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, i a Vallcarca i els Penitents, però ha perdut contra Barcelona en Comú a la Vila de Gràcia i al Coll. ERC ocupa la tercera plaça a tots els barris, i només se li apropa la CUP a la Vila (13,9%), segon barri amb més percentatge de vot per a l’organització assembleària (i amb menys per a Ciutadans). A la Salut i a Vallcarca i els Penitents, on el PSC va ser segon el 2011, el partit de Jaume Collboni cau fins al setè lloc, per darrere també del Partit Popular.

Horta-Guinardó

Barcelona en Comú no té pietat dels rivals a Horta-Guinardó i tan sols a la Font d’en Fargues i al Baix Guinardó, CiU se’n situa ben a prop i al Guinardó s’hi acosta. En canvi, a la Teixonera (8,1%) i al Carmel (7,1%) els convergents obtenen uns mals resultats. A Montbau, Ciutadans guanya CiU i es col·loca segon. El barri de la Clota és on Barcelona en Comú obté els millors resultats del districte, amb el 36,8% dels vots. El retrocés del PSC a Horta-Guinardó es fa palès en tres dels set barris on els socialistes van ser la força més votada el 2011. A Sant Genís dels Agudells ha quedat en tercera posició, a Can Baró baixa fins a ser el quart partit més votat i a la Vall d’Hebron es queda cinquè. També es ressent el PP a Horta, que el 2011 es va posicionar com la tercera força i enguany queda setè, per darrere de la CUP.

Nou Barris

El districte més castigat per la crisi ha passat de ser el bastió socialista per excel·lència a ser l’epicentre de la victòria d’Ada Colau. El 40,3% dels votants de Vallbona, el barri situat a l’extrem nord de la ciutat, han apostat per Barcelona en Comú. Aquest és el precentatge de vot més alt que ha obtingut la formació en els 73 barris de la ciutat. El segueixen la Trinitat Nova (39,6%) i Torre Baró (38,9%). Tot i la derrota, el PSC ha esgarrapat el 23,4% dels vots de Ciutat Meridiana i es manté en segona posició a 12 barris del districte. Vilapicina i la Torre Llobeta n’és l’excepció, on CiU continua sent la segona força més votada. El PP, que ostentava aquesta posició al barri de la Guineueta el 2011, ha estat relegat enguany al quart lloc. I Ciutadans ha irromput com a tercer partit a Canyelles.

Sant Andreu

Si el 2011 CiU va guanyar el pols contra el PSC al barri de Navas, en les eleccions municipals de 2015 ha perdut la batalla amb Barcelona en Comú. És a Baró de Viver i al Bon Pastor on la candidatura d’Ada Colau ha guanyat amb més avantatge. A la Trinitat Vella, el PSC ha obtingut el millor percentatge de vot del districte (22,9%) tot i que queda molt lluny del 42,1% de 2011. Mentre que la tercera força més votada a Sant Andreu ha estat ERC, a la Sagrera ho ha estat Ciutadans. Al barri del Congrés i els Indians, la CUP ha esgarrapat una quarta posició.

Sant Martí

La victòria de Barcelona en Comú ha estat ajustada al Camp de l’Arpa del Clot i la Vila Olímpica però a la resta de barris del districte la distància respecte a CiU s’ha eixamplat, com al Clot, a Diagonal Mar i al Front Marítim del Poblenou o al Parc i la Llacuna del Poblenou. El Besòs i el Maresme és el barri on CiU ha tret pitjors resultats, amb el 8,3% dels vots. Al Poblenou, ERC s’ha posicionat com la tercera força més votada, seguida de la CUP, i el PP hi treu els pitjors números (4,0 %). Ciutadans ha escalat fins al tercer lloc en tres barris, Provençals del Poblenou, Sant Martí de Provençals i la Verneda i la Pau.

Sants-Montjuïc

Sants és l’únic barri que s’ha resistit a Barcelona en Comú tot i que el frec a frec amb CiU ha estat molt ajustat, amb només un punt de diferència en el percentatge de vot de les formacions. En canvi, és a les dues Marines, la Marina del Prat Vermell i la Marina de Port, on Convergència treu els pitjors resultats. El PSC també s’ha emportat un revés a Sants-Badal, un dels tres barris on va guanyar el 2011, i on ara ha quedat en una modesta cinquena posició. A l’altre costat de la balança, ERC escala posicions i es col·loca com a tercera força més votada al Poble-sec, la Font de la Guatlla, Hostafrancs i la Bordeta.

Sarrià – Sant Gervasi

Sarrià – Sant Gervasi es manté com el feu de CiU i és on la federació obté els millors resultats, el 45% dels vots a les Tres Torres, el 43,1% a Sarrià, el 42,3% a Sant Gervasi – la Bonanova i el 42,2% a Sant Gervasi – Galvany. A les Tres Torres, Ciutadans s’ha posicionat com a segona força, seguida del PP. En canvi, a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i al Putxet i el Farró, la candidatura de Barcelona en Comú ha quedat segona tot i que amb distància respecte a Convergència. La CUP assoleix a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes el millor percentatge de vot de la ciutat, amb un 14,5%.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a