Ada Colau

ha comparegut aquest migdia a la seu de Barcelona en Comú acompanyada del número dos del partit, Gerardo Pisarello, i de la número tres, Laia Ortiz, en una sala de premsa que, definitivament, se’ls ha quedat molt petita vista l’expectació mediàtica generada. La futura alcaldessa de Barcelona ha explicat que, a partir d’avui mateix, iniciarà una ronda de converses en les que prioritzarà els acords amb ERC, el PSC i la CUP perquè, ha dit, “els veïns no poden esperar”. Per això, Colau també ha anunciat que paral·lelament i amb “el mateix nivell d’importància” també iniciaran una roda de converses amb els principals agents econòmics i socials de la ciutat, com la FAVB, les entitats socials, els sindicats, o la PIMEC, entre d’altres. Pel que fa als pactes, Colau no descarta res. Recorda que la formació no té cap política de pactes preacordada i que estan oberts tant a arribar a pactes estables de govern amb una o més formacions com a assolir pactes puntuals per poder garantir la governabilitat de la ciutat. “El debat no ha de ser de sigles, sinó de model de ciutat”, ha sentenciat, i amb Barcelona com a prioritat sense esperar “altres cites electorals”.

Un pla de xoc amb 30 mesures i “sentit comú”

Colau ha recordat que la formació ja va anunciar durant la campanya un pla de xoc amb 30 mesures prioritàries per als primers mesos de mandat. Entre aquestes, segons ha explicat Colau, hi ha “aturar els desnonaments, cobrir les beques menjadors, lluitar contra la corrupció, generar feina de qualitat i obrir les portes de l’Administració”. Una d’aquestes primeres mesures serà “interpel·lar a les entitats financeres amb pisos buits” i també a les empreses que gestionen els serveis bàsics de la ciutat, com l’aigua o la llum, per “posar fi a la pobresa energètica”. I als qui vaticinen que amb ella arribarà la inestabilitat, Colau els respon que la “inestabilitat i el caos és la corrupció generalitzada dels que han estat governant”. Assegura que la fórmula que aplicaran és la del “sentit comú”, per exemple, a l’hora de revisar els contractes vigents de l’Ajuntament. Alguns, ha assegurat Colau, es podran aturar, com la pista d’esquí a la Zona Franca o l’ampliació de l’Heron City; però d’altres, com les llicències hoteleres, s’hauran de mirar en quin punt es troben. I en el cas de projectes que no es poden aturar, com la marina de luxe, el que es farà es mirar de “renegociar amb el Port de Barcelona per treure la tanca i donar-hi usos més ciutadans”. “Haurem de veure les situacions una a una, no podrà haver-hi una fórmula única”, assegura.

El dret a decidir, un principi irrenunciable

Sobre la qüestió sobiranista, Ada Colau ha repetit el que ja havia explicat durant la campanya. “Dins de la ciutat democràtica que volem, està en el nostre ADN el principi irrenunciable del dret a decidir. Catalunya és una nació que ha de decidir lliurement la seva relació amb l’estat”. Una decisió, però, que Colau encara no sap quan es prendrà.

Comparteix a: