Barcelona en Comú és la força més votada enles eleccions municipals de 2015 i qui té l’encàrrec d’obrir el període de converses per buscar el màxim de suports per governar amb comoditat, o, per contra, afrontar el mandat amb minoria i arribar a pactes puntuals per tirar endavant el programa.

Segons la llei electoral poden ser candidats tots els regidors que encapçalin una llista i, si no n’hi ha cap amb majoria, qui s’ha de proclamar alcalde és aquell que encapçali la llista més votada. A l’Ajuntament de Barcelona mai no ha governat cap força recorrent a les aliances, sense haver guanyat els comicis. A més, Xavier Trias va defensar durant la campanya que havia d’intentar formar govern la formació amb més suport ciutadà, sense descartar que si no hi havia acords poguessin ser altres forces les que ho intentessin. Ada Colau, per la seva banda, va dir que només seria alcaldessa si Barcelona en Comú guanyava les eleccions.

El dia del ple extraordinari d’investidura, previsiblement el 13 de juny, hauran primer de jurar el càrrec els 41 regidors electes, i serà després de la votació de cadascuna de les formacions amb representació al consistori que serà nomenat el nou alcalde o alcaldessa, qui com sol ser tradició rebrà la vara i es col·locarà un faixí. El plenari per acomiadar els 26 regidors que deixen l’Ajuntament serà el dimecres 10 de juny.