“Farem tot el possible perquè el criteri jurídic s’imposi sobre el criteri polític”, ha afirmat aquest dijous la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, en la seva compareixença al Parlament. Aquest divendres al matí han registrat formalment una petició d’informe urgent als lletrats de la cambra sobre “l’adequació reglamentària i legal” d’una investidura d’un “candidat o candidata a la presidència que no es trobi en aquell moment físicament a l’hemicicle”.

Els socialistes demanen a la presidenta de la cambra que encarregui l’informe, ja que els grups parlamentaris no tenen competència per sol·licitar-lo directament. Creuen que és urgent que els lletrats es posicionin per l’excepcionalitat de la situació que es pot produir “tant a la sessió de la constitució del Parlament com a la d’investidura”. Posen en dubte no només la investidura telemàtica o delegada, sinó també la possibilitat que els diputats independentistes decideixin no assistir en bloc al ple per bloquejar la sessió.

En la mateixa línia, Ciutadans també té previst registrar una petició d’informe als lletrats. Consideren “evident” i de “sentit comú” que Carles Puigdemont no pot presidir la Generalitat a distància, des de Brussel·les. “Demanarem tots els informes necessaris, encara que des d’un punt de vista jurídic és evident que no es pot fer investidura telemàtica”, ha afirmat Inés Arrimadas.

La decisió, de Forcadell

Ni Ciutadans ni el PSC tenen la potestat per encarregar un informe als serveis jurídics del Parlament. Això només ho pot fer la presidenta de la cambra o la Diputació Permanent. De moment, Carme Forcadell ha acceptat demanar el parer dels lletrats sobre la sessió constitutiva del dia 17, el quòrum necessari i la possibilitat de delegar el vot. En canvi, pel que fa a la investidura, considera que això ho haurà de plantejar ja la nova Mesa del Parlament, un cop constituïda la cambra.

La Moncloa, contra la investidura telemàtica

El Govern espanyol ja ha avançat que impedirà que Carles Puigdemont sigui investit a distància. Després de la reunió del Consell de Ministres, el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que recorrerà “immediatament” qualsevol mena de “trampa” com una investidura no presencial, que a banda d'”irrealitzable” va contra “tot sentit comú”.