El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha comunicat la decisió en una reunió amb els cossos policials implicats, a què també ha assistit la Guàrdia Urbana i després de la qual el conseller d’Interior, Joaquim Forn, ja s’ha negat a acceptar la intervenció de la policia autonòmica. A més de coronel, Pérez de los Cobos també és director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat, organisme del qual en dependrà directament la coordinació.

Pérez de los Cobos, de 53 anys, ja fa temps que està vinculat al Ministeri de l’Interior. Des de l’any 2011 exerceix com a director de gabinet a la Secretaria d’Estat de Seguretat, on fins i tot va ser home de confiança de l’anterior número dos d’Interior, Francisco Martínez. El coronel de la Guàrdia Civil va ser destinat al País Basc l’any 1992 i va ser un dels sis agents acusats de torturar l’activista basc Kepa Urra, detingut per estar vinculat presumptament amb el comando Biscaia. Tres agents van ser sentenciats a quatre anys de presó, mentre que Pérez de los Cobos va ser jutjat però absolt dels càrrecs.

Germà d’un expresident del TC i fill d’un membre de Fuerza Nueva

El coronel, però, també està relacionat amb altres institucions de l’Estat ja que el seu germà, Francisco Pérez de los Cobos, va ser president del Tribunal Constitucional fins al març del 2017. En el moment en què n’era president, el tribunal va declarar inconstitucionals i nuls els decrets perquè el Parlament de Catalunya pogués convocar una consulta.

Segons el diari ‘Ara’, el coronel de la Guàrdia Civil també és fill d’Antonio Pérez de los Cobos, membre de la formació d’extrema dreta Fuerza Nueva, que l’any 1977 es  va presentar a les eleccions per la circumscripció de Múrcia.