Després de la reunió en què la fiscalia ha informat els cossos policials que l’Estat n’assumia la coordinació en les accions encaminades a evitar el referèndum de l’1 d’octubre, Forn ha afirmat que “l’Estat pretén dirigir els operatius policials de Catalunya a través d’un alt càrrec del ministeri del Govern espanyol i aquest és un fet inacceptable”.  El conseller d’Interior també ha denunciat “la voluntat d’intervenir els Mossos d’Esquadra tal com s’ha fet amb les finances de la Generalitat de Catalunya”.

Forn, que ha remarcat que “Catalunya ja disposa d’organismes per coordinar tècnicament les actuacions dels cossos policials”, ha dit que els serveis jurídics del departament estan estudiant la instrucció “per tal de donar-hi una resposta jurídica”.

El titular d’Interior ha conclòs la compareixença pública explicant que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ja ha informat la fiscalia durant la reunió d’aquest dissabte al matí de “la voluntat del cos de no acceptar la coordinació del representant de l’Estat espanyol” i ha assegurat que “el cos dels Mossos d’Esquadra no renunciarà mai a exercir les competències que li són pròpies”.

Després de la compareixença de Forn els Mossos d’Esquadra han fet aquest tuit, en què exposen que “continuarem treballant com fins ara”.

Trapero ho trasllada als comandaments

Hores després de l’anunci d’Interior, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero ha traslladat el posicionament del departament als comandaments policials. En una nota informativa de la prefectura, s’assegura que la policia catalana seguirà complint les ordres de la fiscalia, però hi afegeixen que “no comparteix que una part de l’activitat del cos sigui ordenada i tutelada per un òrgan que depèn del Ministeri de l’Interior”. És per això, concreta la nota, que s’ha proposat que la coordinació se segueixi fent “pels òrgans que ja existeixen per aquestes situacions”.