El president català ha recordat que queden 112 dies per a l’1 d’octubre, la data fixada al calendari per celebrar el referèndum. Ha afirmat que, tot i les especulacions per part de l’executiu central que han intentat fragmentar la societat catalana, el govern català ha fet un pas més en el procés de sobirania. Creu que “Catalunya ja és major d’edat” i “s’ha guanyat el dret” de decidir. En aquest sentit, Puigdemont ha llançat un missatge clar: “Si no els sap greu, nosaltres anirem passant”.

Puigdemont, a més, ha qualificat de “venjança ruïna i mesquina” l’actuació del Govern espanyol contra els jutjats pel 9-N, Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. També ha reiterat que ara la política perd protagonisme i passa a mans dels ciutadans, defensant que “a un poble decidit no li podran fer ni pessigolles”.

El govern català explica el referèndum a la premsa europea

Per altra banda, després de l’anunci de la data i la pregunta del referèndum, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha explicat com serà el referèndum a quatre capçaleres europees: ‘Le Monde’, ‘La Stampa’, ‘La Tribune de Géneve’ i ‘Diario de Noticias’. Romeva ha assegurat que no serà “una rèplica” del 9-N i ha assegurat que el resultat en aquesta ocasió “serà vinculant” i que tindrà “totes les garanties”.

A ‘Diario de Noticias’ afegeix que el Tribunal Constitucional espanyol “no tindrà cap influència” quan Catalunya es trobi fora del marc legal espanyol i ha afirmat que si guanyés el “no”, “no passa res”, ja que hi hauria noves eleccions.

La conselleria d’Exteriors també ha enviat una carta a governs, ambaixades i al cos diplomàtic estranger en què argumenta la decisió de convocar el referèndum.