El portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Joaquim Forn, ha dit que la data i la pregunta anunciades mostren “un compromís del president i el Parlament amb el país”, i hi ha afegit que espera que el govern municipal faci el mateix. Des de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha ha instat l’executiu a “deixar l’ambigüetat” i definir-se. “En un fet tan important, no pot quedar inhibit i amagat”, ha sentenciat.

El líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha evitat la pressió directa al govern de Colau, de qui ha dit que n’està segur que farà “tot el possible perquè Barcelona pugui votar”. “No pot ser d’altra manera”, ha afirmat.

En un tuit l’alcaldessa, Ada Colau, ha dit que “sempre hem defensat un referèndum amb garanties com a solució real i democràtica per a Catalunya” i ha remarcat que seguiran “treballant per fer-ho possible”. Els socis de govern de BComú, el PSC, de moment no s’ha pronunciat.

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Carina Mejías, ha dit que convocar aquest referèndum és “una mala idea” perquè va contra l’Estatut i la Constitució i ha instat el govern municipal a “posar-se al costat de la legalitat” i no li doni suport. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha insistit que el referèndum que es planteja és il·legal i que “divideix els catalans”. “L’Ajuntament ha de restar al marge i resoldre els problemes dels barcelonins”, ha conclòs.