“Oi que ens deixareu ser diputats, consellers, president?“, ha preguntat Puigdemont a Rajoy, Rivera, Iceta i García Albiol, “ara que sou tots el mateix, el sindicat del 155”. Després que Esquerra hagi qüestionat, els darrers dies, que sigui realista que Puigdemont aspiri a recuperar la presidència, si no pot tornar al país, el candidat ho ha volgut deixar clar: “Si el 21-D el missatge és clar, jo no entraré sol al Palau de la Generalitat; m’hi acompanyaran tots els consellers, amb el cap ben alt. I a veure si tenen tanta covardia per empresonar tanta dignitat”.

Puigdemont ha advertit que “aquell qui no respecta les vostres decisions, no us pot defensar mai”, en referència als partidaris del 155, que ha assegurat que el 21-D “llançarem a la paperera de la història”. Assegura que, si no, ells ja tenen l’acord tancat: “Es posaran d’acord, faran un govern amb Iceta de president, Arrimadas de vicepresidenta i l’Albiol de conseller d’Interior”, ha reblat.

Rull: “Seguirem sent la revolta pacífica dels somriures”

Josep Rull, el sisè a la llista per Barcelona, ha carregat contra el “tripartit del 155”, a qui acusa d’entendre, només, “la lògica de la força, la presó, les manilles, les porres”. Se n’ha desmarcat: “Nosaltres no caurem en aquest parany: mai no els emmanillarem ni els privarem de llibertat per defensar les seves idees”. Ha afegit que “des del ressentiment i la rancúnia no es guanya mai. Nosaltres seguirem sent la revolta pacífica dels somriures“.

Rull també ha adreçat una pregunta a Miquel Iceta: “Com té el valor de parlar de reconciliació? Algú que no està disposat a acceptar els resultats de les urnes. La tria és entre nació i submissió, entre institucions i 155, entre país o partits, entre Puigdemont o Rajoy, entre presó i exili o llibertat.

Les raons dels independents

Davant un Ateneu Igualadí ple a vessar, amb 600 persones dins i unes 200 que n’han quedat fora, els independents de la llista han explicat els motius que els han portat a fer costat a Puigdemont. Eduard Pujol, número vuit per Barcelona, assegura que tot el que va veure l’1 d’octubre el va fer decidir: “L’1-O va passar una cosa que no hauria imaginat mai, una aberració democràtica, perquè a les democràcies la bona gent no se la pega, se l’escolta i se la deixa anar a votar. I després d’haver-nos apallissat, d’aquella barbàrie, van dir que no havia passat res”.

Laura Borràs, número cinc de la llista, ha desmentit els qui acusen el govern de Puigdemont d’haver-se equivocat: “No ens equivoquem cada vegada que ens manifestem en pau, amb civisme, i diem que volem viure a la nostra manera, sense fer mal a ningú. Només volem tenir l’oportunitat de traçar el nostre futur”. Borràs ha afegit que “potser hem de fer un pas enrere per recuperar el que ens han pres”.