Puigdemont ha donat un “suport total, personal, a Marta Rovira”, després que hagi anunciat que marxa “a l’exili”. El líder de Junts per Catalunya ha admès que no tenia constància de la decisió, “ni molt menys ha estat una acció coordinada”. Sap que és “una decisió molt dura, sobretot quan tens fills petits”, però entén que la pren per “posar èmfasi en l’anomalia democràtica que hi ha a l’Estat“.

En una conferència a Hèlsinki, Finlàndia, mentre el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena delibera si torna a decretar presó provisional per a alguns dirigents sobiranistes, Puigdemont ha carregat contra un estat que “no respecta la separació de poders“. “Lluitem contra un estat autoritari que no respecta les decisions del poble de Catalunya”, ha condemnat.

“No és acceptable que un jutge faci política”

Sobre les citacions d’aquest divendres al Suprem, Puigdemont ha admès que “formen part de l’itinerari de la macrocausa contra l’independentisme”. I ha fet un advertiment a Llarena: “No és acceptable que un jutge faci política i que pretengui canviar els resultats d’unes eleccions”. “Volen acabar obtenint per la via dels fets els resultats que les urnes no els van donar? Doncs no ho farem, perquè això és la base de la democràcia”, ha reblat.

Sobre els delictes que se’ls imputen, Puigdemont ha recordat que “la definició de ‘rebel·lió’ i ‘sedició’ implica un ús de la violència que no ha existit. Ja n’hi ha prou de fer passar per violents els qui han organitzat les manifestacions més pacífiques de la història“.

“És un error molt gros de les autoritats espanyoles  posar polítics a la presó o forçar-los a marxar a l’exili. No és la resposta, no és la manera de resoldre una situació, que requereix diàleg i, probablement, mediació internacional”, ha conclòs.