“Diàleg, diàleg i diàleg” sense al·lusió a la república

El candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, ha començat el seu discurs afirmant que “no soc jo qui avui hauria de ser aquí” i ha tingut un record per a aquells que es troben empresonats i els qui són fora de Catalunya, a Bèlgica, Suïssa i el Regne Unit. Turull ha assegurat que “han estat moltes les veus que, vist com les gasten, em deien que pensés només en mi i la meva família i em deien que assumís un suposat risc zero”, però, ha afegit:

“Els que em coneixen bé també saben que soc dels que penso que als llocs i a les responsabilitats s’hi ha de ser a les verdes i a les madures […]. Prefereixo assumir el risc de ser víctima d’una injustícia que ajupir el cap i no fer el pas, quan te’l proposen”.

Jordi Turull ha reiterat l’aposta de JxC pel “diàleg , diàleg i diàleg, a dins i a fora” i ha deixat clar que “diàleg no vol dir feblesa, no vol dir renúncia”. El candidat a president també ha reconegut “alguns encerts i molts errors”, però s’ha defensat afirmant que “qui no renta plats no en trenca mai cap”. Turull ha apel·lat al diàleg, però no ha mencionat en cap moment el terme “república”. A continuació es poden veure les paraules més utilitzades pel candidat a la presidència, de les quals “Catalunya” i “país” s’han endut el protagonisme.

núvol paraules turull

Cs, PSC, CCP i PP critiquen que el calendari judicial marqui el del Parlament

La presidenta del Grup Parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, ha assegurat que els partits independentistes “estan adaptant la seva política a la situació judicial que han creat”. Arrimadas ha acusat Turull de no creure’s el seu propi discurs i ha criticat el fet d’haver hagut “d’estar pendents” de la CUP. Ha acabat definint la candidatura de Turull com un “capítol breu del procés”. Cs també ha intentat evitar la celebració del ple en el seu inici, ja que han afirmat que no han pogut fer al·legacions a la sessió.

El president del Grup Parlamentari del PSC, Miquel Iceta, també s’ha sumat a la crítica sobre una suposada supeditació de l’activitat parlamentària a la dels tribunals. Iceta també ha posat sobre la taula que Turull no ha estat gens clar en el seu discurs, assegurant que, malgrat que no ha mencionat la república tampoc no ha deixat clar si ara s’aposta per una proposta amb una “majoria més transversal”.

Des de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech ha criticat també els independentistes, assegurant que “no hi ha estratègia més enllà d’una èpica que s’ha demostrat reiteradament estèril, no hi ha més tàctica que la pura reacció a un calendari judicial”. Domènech ha retret que “a causa d’una convocatòria del jutge Llarena” es proposi “que decidim en aquest ple pel que ha de passar demà”.

Finalment, el líder dels populars al Parlament, Xavier García Albiol, ha dit que Turull ha estat assenyalat “amb el dit de la fortuna des de Bèlgica” i que el discurs del candidat a la presidència ha estat com una victòria de les institucions de l’Estat espanyol. Sobre l’oferta de diàleg, Albiol ha preguntat a Turull si vol ser similar a la que va plantejar Puigdemont quan va proposar “referèndum o referèndum”.

La CUP titlla el discurs com el “d’un candidat del PDeCAT i no republicà”

El president del Grup Parlamentari de la CUP, Carles Riera, ha estat molt dur amb JxC i ERC i ha anunciat que passa “humilment a l’oposició”. Riera ha assegurat que “ja hem fet prou fulls de ruta sobre el paper” i ha dit als dos partits independentistes que “no ens demanin unitat per unitat en abstracte”. Riera ha titllat el discurs de Turull com el d’un “candidat del PDeCAT i no un republicà” i ha reiterat que “si es tracta de fer front a l’Estat, la qüestió és ben senzilla, Puigdemont és el nostre candidat”,i els ha instat a demanar a la Mesa del Parlament que Puigdemont i Comín puguin votar en una segona volta.

El portaveu d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que s’han “intentat canviar les majories i fer que aquells que tenen quatre diputats i seuen a dalt de tot decideixin quins candidats poden ser-ho [president]”. El republicà ha reiterat que persisteixen i ha tornat a demanar a l’Estat que “accepti la seva derrota”. Eduard Pujol, diputat de JxC, ha aprofitat per apuntar, de nou, cap a l’Estat, que, ha dit, “ha volgut solemnitzar l’exercici maldestre de la por” i ha recordat que “a Catalunya ens agraden les urnes”.

En el torn de rèplica, tan Turull com Sabrià han fet una crida a la unitat i a “voler sumar”. El candidat a la presidència ha dit que “la gent ens demana unitat” i ha afegit que “no podem fallar en aquest sentit”.

Sense president investit i amb la mirada posada en la citació de Llarena

El president de la cambra, Roger Torrent, va proposar com a candidat a la presidència Jordi Turull a darrera hora d’aquest dimecres, després d’una ronda de consultes telefònica amb els líders dels grups parlamentaris. El suport de la CUP era imprescindible per investir Turull aquest dijous. Torrent es va apressar a convocar aquest ple per tal que Jordi Turull pogués ser investit abans d’anar al Tribunal Suprem aquest divendres, on ha estat citat de nou pel jutge Llarena, qui podria decidir que entrés de nou a presó preventiva.