Aquest matí, a les 10 h, vencia el termini per presentar al·legacions a les mesures del 155. La Generalitat ha fet arribar el document “in extremis”, per burofax, però el Senat l’ha admès a tràmit.

El govern adverteix que “el Senat, en autoritzar l’adopció de les mesures, no pot donar un xec en blanc al govern de l’Estat, i que l’execució d’aquestes mesures només permet el govern de l’Estat donar instruccions a les autoritats autonòmiques”.

També sosté que el 155 “no es pot llegir de forma aïllada ni en perjudici de la resta de preceptes de la Constitució” i afegeix que la posada en marxa de les mesures aprovades pel Consell de Ministres “sobrepassa àmpliament” i “sense justificació” els límits de la Constitució i l’Estatut d’Autonomia.

“Es tracta d’un conjunt de mesures que no només es dirigeixen que la Generalitat de Catalunya revoqui la declaració d’independència, […] sinó que desposseeixen pràcticament les institucions de la Generalitat de les seves atribucions principals”, apunta el document.
“En conclusió, per resoldre el que el govern de l’Estat ha qualificat de greu situació extraordinària, es crearà una situació extraordinària encara més greu, en arrabassar-li a Catalunya l’autonomia política“, conclou la carta adreçada al president del Senat.