Bones notícies per als propietaris de la seixantena d’habitatges de la Teixonera que fa més de 50 anys que estan afectats per dos plans urbanístics que els qualifica de zona verda. L’Ajuntament ha decidit incloure l’àmbit d’aquestes afectacions —l’espai situat entre els carrers de Trueba, Iriarte, Saturnino Calleja i Juan Valera— en una nova modificació de l’MPGM de la Vall d’Hebron i entorns, aprovat el 2005. Un pla que preveu reurbanitzar els voltants de la Llosa on es construirà un gran edifici de serveis ambulatoris de l’Hospital Vall d’Hebron, projecte emparat per un pla especial urbanístic del 2020.

En el darrer consell plenari d’Horta-Guinardó tots els grups municipals van aprovar per unanimitat incloure aquests edificis afectats en els treballs de redacció de l’MPGM per a la reordenació de l’entorn de la llosa de la Vall d’Hebron, que ha d’estar enllestit en dos anys. És un acord instat pel PSC a través d’una moció amb caràcter d’urgència i podria replantejar el nombre d’afectacions previstes actualment. Segons la gerent del districte, Elena Amat, “es tracta de començar de zero i pensar quina és la millor solució en aquesta zona, tant en desafectacions com en creació d’habitatges”.

Amenaçats per les expropiacions

Els edificis afectats estan dividits en dos sectors diferenciats. Els afectats pel MPMU Teixonera 1 són set blocs situats al voltant del carrer d’Iriarte, a tocar de la ronda de Dalt, i engloben 31 habitatges amb un total de 1.280 metres quadrats. Els del MPGM Teixonera 2 són una vintena de cases baixes, la majoria amb horts i jardins, que ocupen gairebé 10.000 metres quadrats.

Des de fa unes setmanes es poden veure al barri diverses pancartes que reclamen la desafectació d’aquestes propietats. Una pertany a la Isabel Noto, que habita a la casa més antiga de la zona, construïda pel seu avi l’any 1929 al carrer de Trueba. Segons explica, “la majoria som famílies que fa molts anys que vivim aquí i no volem marxar, no volem que ens expropiïn”.

El Tomàs Romero, un jove arquitecte, viu en una de cases més grans de l’entorn. Valora positivament la iniciativa que ha pres l’Ajuntament per intentar desencallar la seva situació. Tot i així, es mostra crític ja que després de tants anys amb l’amenaça de l’expropiació, “portem a sobre una càrrega emocional molt forta. No hem pogut rehabilitar les cases com haguéssim volgut a causa d’aquesta inseguretat”.

Ara s’obre una nova perspectiva ja que el consistori ha convidat veïns i entitats a participar en la redacció d’aquest projecte, que inclourà també la construcció d’habitatge públic, equipaments i nous vials per millorar les connexions entre els barris de Montbau, Sant Genís dels Agudells, la Vall d’Hebron i la Teixonera. Els afectats, però, seguiran reclamant que es mantinguin les seves cases i que el verd urbà previst es reubiqui en altres punts del barri. Un fet que permetria mantenir el darrer reducte rural del que es va conèixer com a Colònia Taxonera.