Segons la delegada sindical d’ACAIP de Quatre Camins, en aquest centre penitenciari “s’ha notat” el tancament de la Model. “Ara tenim una mitjana de tres o quatre funcionaris agredits per setmana”, explica. Un fet que relaciona amb l’increment de les ràtios. Assegura que ara hi ha menys funcionaris en relació amb els presos. “Estem parlant de tallers de treball en els quals hi ha un funcionari per a 180 interns.”

A altres presons, com Brians I, la delegada del sindicat denuncia que no es respecta la llei: “Tant els presos preventius com els penats viuen en el mateix espai, en el mateix mòdul”. La diferència entre uns i d’altres és que els penats ja tenen una condemna ferma, mentre que els preventius encara estan en espera de judici i, per tant, tenen presumpció d’innocència. Per això, diu, les estructures del centre no són adequades pel volum de preventius que entren a Brians I des del tancament de la Model.

Finalment, el sindicat ACAIP dubta que s’arribi a construir el centre de la Zona Franca. A més, asseguren que no els deixaran tornar a treballar a Barcelona. Per tot plegat, reiteren que el tancament de La Model ha estat un error, encara que s’hagi “venut com un èxit”.

La resposta del Departament de Justícia

Fonts del departament de Justícia neguen que hi hagi hagut un augment de la conflictivitat a les presons de Catalunya arran del tancament de la Model. De fet, remarquen que als darrers anys han disminuït els presos i que tot i això s’han mantingut els mateixos funcionaris. Afirmen que els prop de 500 que treballaven a la presó de l’Eixample han estat reubicats a la resta de centres que han vist reforçades les seves plantilles i, per tant, cap ha perdut la feina, diuen. Per exemple, a Brians 1 hi aniran 50 funcionaris més, a Brians 2, 55 i a Quatre Camins, 23, entre d’altres.

Sobre l’increment de ràtios que denuncia el sindicat ACAIP, que no té representació dins la Mesa Sectorial, fonts de la Conselleria no han volgut concretar cap dada, però alerten que el procés de reordenació del mapa penitenciari que comporta el tancament de la Model no ha acabat. Finalitzarà, diuen, el setembre i de moment asseguren que totes les xifres es compleixen segons el previst.

També neguen que a Brians 1 convisquin en els mateixos mòduls presos preventius i penats i asseguren que cap interí amb feina fixa ha perdut la feina arran del tancament de la Model. Només admeten que alguns ja no treballen al departament perquè se’ls va acabar el contracte temporal que tenien.