Després del tancament de la Model, la presó obrirà les portes a la ciutadania i acollirà l’exposició “La Model ens parla 113 anys, 13 històries”, ideada per l’historiador i museòleg Agustí Alcoberro. “La missió que ens hem plantejat és aconseguir que sigui la Model la que parli per ella mateixa”, explica el comissari Alcoberro. Per això, l’exposició farà la primera parada a la cinquena galeria, on es repassaran 13 personatges singulars que hi van ser presos: des de polítics i sindicalistes fins a periodistes, pedagogs i sacerdots.

Entre els noms més destacats, el president Companys, Ferrer i Guàrdia, el Vaquilla i Salvador Puig Antich. Els visitants podran entrar a la cel·la 443, on Puig Antich va passar l’última nit abans de ser executat, i estar a la paqueteria actual, on hi havia el garrot vil.

L’exposició també pretén explicar la vida diària dels milers de presos anònims que han passat per la Model. Per això, la quarta galeria, fins ara la dels presos reincidents amb bona conducta, s’ha deixat fidel i intacta per poder imaginar el dia a dia a la presó. “Ens fixarem amb els horaris, els sorolls propis d’una presó quan és viva”, explica Alcoberro.

La mostra acabarà al pati d’esports i passarà també pel panòptic, els locutoris i per la primera galeria, on hi haurà un mapa del sistema penitenciari català. Per visitar la mostra, que és gratuïta, cal inscriure’s prèviament a la pàgina web del Departament de Justícia, trucar al 012 o anar presencialment a la Model a partir del 3 de juliol. L’exposició es podrà visitar fins al 26 de novembre.