PERE NAVARRO, primer secretari del PSC "No compartim el fons del sistema, però és que tampoc no compartim les formes. Mireu, ens porta a un camí de xoc de trens, ens porta a la frustració, a una més, a una frustració més per al poble de Catalunya. I ens porta finalment a l'aprofitament electoral." ALFRED BOSCH, portaveu d'ERC al Congrés "Amb les circumstàncies actuals el pacte fiscal, home, comença a fer pudoreta. Perquè en els moments en què el que hi ha a l'horitzó i el que es preveu és una intervenció de Catalunya per part de l'Estat espanyol, és clar, anar a parlar de pacte fiscal, com va dir aquell ministre, és demanar que et reformin tota la cuina quan s'està cremant la cuina."

Després d’una primera cimera al maig sobre el finançament de Catalunya que va acabar sense acord, aquest 25 de juliol el Parlament de Catalunya celebrarà un ple extraordinari per debatre sobre el pacte fiscal. El punt de partida és aquest document que Artur Mas va lliurar als representants dels grups parlamentaris en 12 de juliol. El resultat del ple serà la proposta que el president de la Generalitat haurà de negociar, després, amb el govern central.

El PSC s’ha mostrat en desacord amb el document presentat pel govern, ha dit que està treballant sobre aquesta proposta i ha assegurat que intentarà negociar fins a l’últim minut per arribar a un acord. Esquerra Republicana de Catalunya ha advertit que es tracta d’un pacte que ja neix mort. Considera que té poques possibilitats d’èxit perquè la resposta de Madrid serà negativa. ERC ha afirmat que només estarà a favor d’una proposta que prevegi el concert econòmic, que no rebaixi l’autonomia de Catalunya.