L'Ajuntament vol eliminar aquesta imatge dels carrers de Barcelona. Aquest és l'objectiu de la nova reforma de l'ordenança de civisme. La norma aprovada l'any 2005 ja prohibia l'oferta de serveis sexuals al carrer, però la Guàrdia Urbana només podia sancionar tant prostitutes com clients si, després d'informar-los de la prohibició, no en feien cas. Ara els clients s'enfrontaran directament a multes d'entre 1.000 i 1.200 euros, o més si el servei sexual es negocia prop d'una escola. En canvi, les sancions a les prostitutes aniran dels 100 als 300 euros i podran estalviar-se-les si s'inscriuen en un cursos municipals per a la seva inserció laboral. FRANCINA VILA, regidora de Dona i Drets Civils "Sense demanda no hi ha oferta. Per tant, se centra i focalitza l'actuació en el client, que és la demanda i que és l'origen del problema." El Partit Popular, que ha estat l'impulsor d'aquest canvi en l'ordenança, ha reconegut que l'objectiu és treure la prostitució del carrer. ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "Nosaltres diem drets sí, drets de tots. De la gent que vol gaudir de l'espai públic amb normalitat que veu com molts barris s'han degradat. I per tant també actuar contra les màfies que exploten aquestes dones." El PSC, Iniciativa i el grup d'Unitat per Barcelona creuen que l'enduriment de l'ordenança contra la prostitució al carrer només comportarà problemes a les dones que són víctimes de les xarxes d'explotació sexual. ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "L'únic nou que diu que estem fent avui amb aquest acte tan important és prohibir sense més, treure el preavís a les dones d'informar-les prèviament i, per tant, generar més indefensió i anar directament a la sanció." ELSA BLASCO, regidora d'ICV-EUiA "El que acabarà passant és que això comportarà pràctiques sexuals de risc derivades de la persecució policial, més precarietat econòmica derivada de les sancions administratives, i comportarà dificultats de contacte amb les entitats i els serveis municipals que tenen aquestes dones." JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat" La prostitució segons la legislació vigent no és un delicte. Com demostra l'experiència a tot el món, les mesures policials no posen fi a la pràctica de la prostitució ni a la demanda malauradament." Els canvis en l'ordenança s'han debatut avui en la Comissió de Presidència i la setmana vinent s'aprovaran en el Plenari. Entraran en vigor el proper 1 d'agost.

El canvi principal és l’eliminació de l’avís previ que la Guàrdia Urbana fa abans de posar una sanció. Les multes seran més altes per als clients que per a les prostitutes i aniran des dels 100 euros fins als 3.000.

La modificació de l’ordenança del civisme es va començar a tramitar el passat mes de març. En la Comissió de Presidència, CiU va donar suport a la proposta del PP. Des de l’inici, la resta de grups municipals s’hi van oposar. Aquesta divergència d’opinions també es va traslladar a la societat. D’una banda, la plataforma Prostitutas indignadas va organitzar mobilitzacions contra l’enduriment de la normativa. Defensen que s’hauria de perseguir els proxenetes i les màfies. D’altra banda, el 77,9% dels barcelonins es va mostrar a favor de prohibir la prostitució al carrer segons el baròmetre semestral de l’Ajuntament publicat aquest juliol.

PSC, ICV-EUiA i ERC+Dcat+Rcat en contra de la modificació

La proposta de modificar l’ordenança ha prosperat amb el suport del PP. La resta de grups hi han votat en contra. El PSC, per boca de la regidora Assumpta Escarp, ha defensat que la lluita contra la prostitució “no es pot abordar des de l’ordenança” sinó que cal un debat més ampli que contempli també la reforma del codi penal. Segons Escarp “cal penalitzar la demanda i revisar també l’autorització dels prostíbuls”.

Per part d’ICV-EUiA ha intervingut Elsa Blasco que ha dit al govern que ha fet “un exercici d’irresponsabilitat”. Blasco també ha recriminat a CiU no haver “escoltat cap de les veus que li diuen que no canviï l’ordenança perquè la situació empitjorarà”. La regidora ecosocialista ha dit que “els fenòmens d’exclusió social no es poden resoldre amb prohibicions sinó amb polítiques d’abordatge social”.

La coalició ERC+Dcat+Rcat s’ha posicionat també en contra dels canvis a l’ordenança. El regidor Joan Laporta ha llançat un missatge al Grup Municipal del Partit Popular dient que “proposen a Barcelona allò que no fan a Madrid”. Laporta ha preguntat a la portaveu del PP que perquè “si estan tan preocupats per la prostitució no la prohibeixen ara que governen”.

Referències al baròmetre municipal

Tant des del govern, representat en aquest punt per la regidora Francina Vila, com des del PP, han fet servir com a argument per defensar la modificació els resultats del baròmetre semestral. Vila ha volgut incidir també en que les sancions a les persones oferents seran més lleus que en l’anterior mandat i que s’han incrementat els recursos per atendre les dones que vulguin reinserir-se. Àngels Esteller, portaveu del Partit Popular, considera que amb el nou articulat es facilita l’actuació a la Guàrdia Urbana i es guanya en seguretat jurídica. Esteller també ha volgut destacar que a partir d’ara l’Ajuntament podrà actuar amb més determinació.