Barcelona s’ha quedat sense trens de Rodalies i regionals per un robatori de coure a Montcada Bifurcació. Segons ha informat Adif, l’incident ha provocat una sobretensió que afecta de forma generalitzada el servei i ha interromput la circulació de combois amb origen o destí a Barcelona. La ciutat, des del punt de vista ferroviari, ha quedat aïllada.

Aquesta situació no s’ha pogut començar a mitigar fins ben entrat el matí. A partir de les 12 h, Rodalies ha aconseguit restablir la circulació d’algunes línies fins a les estacions de Sants i de França, però no pas entre aquestes dues estacions perquè el trànsit pels túnels ferroviaris de la ciutat estan tallats.

Degut a la sobrecàrrega elèctrica, hi ha hagut dos incendis a la xarxa ferroviària. Com a conseqüència, s’ha produït una acumulació de fum a l’estació de la Sagrera, que ha quedat una hora sense servei. Els Bombers s’hi han desplaçat per fer tasques de ventilació. A les sis del matí també s’ha hagut d’evacuar l’estació de Plaça de Catalunya per l’acumulació de fum.

El restabliment total del servei, sense previsió

Els tècnics de Renfe estan treballant per resoldre la incidència, tot i que de moment no poden assegurar quan es podrà restablir el servei, donada la importància del robatori i els danys que han causat a la infraestructura.

El director de Rodalies, Antonio Carmona, ha recomanat als usuaris que busquin altres mitjans de transport davant la impossibilitat de garantir el servei. “L’afectació és tan gran”, ha admès, “que el servei que podem oferir és molt limitat”. La primera tinenta d’alcaldia i presidenta de TMB, Laia Bonet, ha informat que s’ha reforçat el servei de metro per facilitar la mobilitat.

Es recupera l’R2 Sud, però no les altres línies

Fins ben entrada la tarda, del total de les línies de Rodalies i de Regional afectades —totes les de Rodalies i quatre als trens regionals— només s’ha restablert l’R2 Sud, que connecta l’estació de França amb Sant Vicenç de Calders.

La resta de les línies de Rodalies mantenen alteracions en les freqüències i en el recorregut, que no penetra a Barcelona:

  • R1: La línia funciona entre Badalona —els viatgers han d’agafar el metro— i Arenys, i no arriba fins a Maçanet de la Selva.
  • R2 Nord: La línia funciona entre Montcada i Reixac i Maçanet de la Selva.
  • R3: La línia no funciona en la seva totalitat.
  • R4 Nord: La línia funciona entre Cerdanyola del Vallès i Manresa-Lleida.
  • R4 Sud: La línia funciona entre L’Hospitalet i Vilafranca – Sant Vicenç de Calders.
  • R7 i R8: Servei alternatiu per carretera.

Pel que fa als trens regionals, s’ha restablert la circulació a les línies R13, R14, R15, R16 i R17. Els trens paren a totes les estacions en el tram entre Passeig de Gràcia i Sant Vicenç de Calders, per reforçar l’àmbit de les Rodalies.

Només la línia R11 manté afectacions. Funciona entre Montcada i Portbou i els trens fan parada a totes les estacions entre Montcada i Maçanet de la Selva, per reforçar l’àmbit de les Rodalies.

Es mantenen tancades les estacions de Sant Andreu, Clot, Fabra i Puig, Torre Baró-Vallbona, Arc de Triomf, i La Sagrera-Meridiana per evitar aglomeracions.