Acusats del judici del procés

Els presos independentistes condemnats pel referèndum de l’1-O podran sortir de presó a partir d’aquest divendres, 29 de gener. El Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals ha ratificat la proposta de les juntes penitenciàries (de les presons de Puig de les Basses i de Lledoners), per atorgar el tercer grau a Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez.

A la pràctica, la decisió significarà que tots vuits presos sortiran de presó el primer dia de la campanya electoral del 14-F i que, per tant, hi podran participar activament. El tercer grau penitenciari preveu que els vuit condemnats només hagin d’anar a dormir a Puig de les Basses i a Lledoners les nits d’entre setmana; els caps de setmana podran fet nit a casa.

El Suprem en tindrà l’última paraula

Malgrat que la decisió de la Secretaria de Mesures Penals ja tindrà efecte a partir d’aquest divendres, la fiscalia encara té marge per recórrer-hi en contra. De fer-ho, en primera instància s’hauria de pronunciar el Jutjat de Vigilància Penitenciària i, posteriorment, el Tribunal Suprem.

En paral·lel al tercer grau d’aquests vuit líders independentistes processats, el Departament de Justícia també ha de resoldre els propers dies la proposta de la junta penitenciària de Wad-Ras sobre el tercer grau per a Carme Forcadell, expresidenta del Parlament. La presó de dones de Wad-Ras està confinada després d’esclatar-hi un brot de coronavirus.