L’organització de les festes de Gràcia 2022 ha començat amb polèmica. El districte de Gràcia ha fet un concurs públic per atorgar la gestió dels concerts que es faran a la plaça del Sol i al carrer de Bailèn, els dos escenaris musicals principals. La qüestió és que l’ha guanyat una empresa privada i que algunes de les entitats vinculades al barri n’han quedat fora. És el cas del Tradicionàrius, que generalment organitzava la nit dedicada a la música folk a la plaça del Sol.

La notícia ha caigut com una galleda d’aigua freda i, fins i tot, la Fundació de la Festa Major de Gràcia lamenta que l’associació hagi perdut aquest emplaçament. Per la seva banda, l’Orfeó Gracienc tampoc no podrà organitzar els concerts a la plaça del Diamant, ja que aquest espai no tindrà programació musical.

Tradicionàrius, únic candidat al concurs del 2019

Segons han explicat a betevé, els responsables de Tradicionàrius van saber que no organitzarien els habituals concerts de folk de la plaça del Sol aquest dilluns al matí, i ho van fer públic a la Comissió de Cultura del districte. No és la primera vegada que el districte fa un concurs públic perquè el 2019 es va fer servir el mateix sistema per atorgar la gestió dels concerts a la plaça del Sol. En aquella ocasió, però, Tradicionàrius va ser l’únic participant i, per tant, va guanyar el concurs.

El cas de l’Orfeó Gracienc és diferent perquè la plaça del Diamant, l’espai on habitualment organitzaven la jornada musical dedicada al cant coral i altres músiques com el swing, aquest any no acollirà concerts per decisió municipal, i s’hi farà una fira d’artesans. L’Orfeó traslladarà al carrer de Bailèn part de la seva activitat, i coordinarà tallers musicals i de cant al matí, i actuacions de diferents estils a la tarda. Serà la jornada del 18 d’agost i aquestes activitats s’han acordat amb el districte de Gràcia.

La Fundació de la Festa Major “ho lamenta profundament”

Tot plegat ha agafat per sopresa el Patronat de la Festa Major de Gràcia, que ho va saber a la comissió de cultura. Lina López ha assegurat que es tracta d’una decisió de districte. Dit això, també reconeix que “lamenten profundament que una entitat com el Tradicionàrius no pugui entrar a la festa major” com històricament s’havia fet.

Des de l’Orfeó Lluís Badia ha admès que els hi hauria agradat assabantar-se abans, pero que els ha servit per reflexionar i pensar una proposta artística nova diferent al swing.

La crítica d’Esquerra: “Atempta contra la idiosincràsia de la Vila”

El conseller d’Esquerra a Gràcia Guillem Roma ha denunciat els fets a les xarxes socials a través d’un fil a Twitter. El republicà considera que es tracta d’“un fet molt greu que atempta directament contra la idiosincràsia de la Vila de Gràcia”. Roma critica que les bases del concurs no hagin acotat el perfil dels participants per afavorir entitats sense ànim de lucre i vinculades al territori. Per tot plegat, ho qualifica d'”absoluta vergonya”.

Una empresa de gestió d’esdeveniments

L’empresa que es farà càrrec de la gestió de la programació de la plaça del Sol i del carrer de Bailèn és Jölssen Events. Es tracta de la mateixa que l’any passat va gestionar la programació i producció dels espais Bailèn i Pi i Margall durant la Festa Major de Gràcia del 2021, i també de la reserva d’entrades que es va posar en marxa com a mesura per la covid.