El ple d’aquest dijous és ordinari. Després de les darreres sessions, d’alt voltatge polític, en la d’aquesta setmana s’hi debaten qüestions de tràmit, com el report de la Diputació Permanent o la designació dels diputats interventors per al període pressupostari del 2018. Tot i això, les votacions tindran un tret diferencial: per primera vegada Carles Puigdemont ha demanat poder delegar el vot en un altre diputat.

La Mesa va acordar aquest dimarts que Puigdemont pogués votar des d’Alemanya, on està retingut a la presó de Neumünster des del 25 de març. La majoria sobiranista argumenta que ara no hi ha res que el diferenciï de la resta de diputats empresonats (Sànchez, Turull, Rull, Junqueras i Romeva), que sí que poden delegar el vot, sense problemes, després que el jutge Pablo Llarena deixés la decisió a mans de la Mesa.

Ciutadans, el PSC i el Partit Popular han demanat que es reconsideri la delegació de vot de Puigdemont. La Mesa ha fet una reunió extraordinària abans del ple, però JxC, ERC i la CUP han fet valer la majoria que hi tenen per tirar endavant amb la decisió.

Polèmica per dos decrets del 155

La mateixa majoria del bloc sobiranista ha fet caure de l’ordre del dia dos decrets llei aprovats en el marc del 155: un sobre la recuperació del 20 % de la paga extra del 2012 als funcionaris, i l’altre sobre necessitats financeres del sector públic. JxC, ERC i la CUP han argumentat que abans que un decret llei pugui ser ratificat pel ple, cal que el govern el defensi, i expliquen que el Govern espanyol ha renunciat a assistir a l’hemicicle. Per això han al·legat un defecte de forma i han demanat un informe als lletrats de la cambra.

L’oposició ha carregat contra aquesta decisió dels grups independentistes, que consideren partidista. Critiquen que per no voler aparèixer com a avaladors d’una decisió de l’executiu de Rajoy, perjudiquin els funcionaris i les finances dels departaments.

Proposta de Cs contra el bloqueig

Tres setmanes després d’haver fet la petició, aquest dijous també s’ha debatut una proposta de resolució de Ciutadans sobre el bloqueig a la cambra. El grup que encapçala Inés Arrimadas va demanar un ple extraordinari en què Roger Torrent comparegués per donar explicacions sobre la situació actual, que acumula dos plens d’investidura suspesos, el de Carles Puigdemont i el de Jordi Sànchez, i un de fallit, el de Jordi Turull.

De fet, amb la investidura no resolta de Turull, el rellotge de dos mesos ja corre: si el 22 de maig no hi ha un president investit, la cambra es dissoldrà automàticament i es convocaran eleccions. Tot i això, Ciutadans ha mantingut la proposta, encara que el president del Parlament no ha baixat al faristol, com demanava el grup taronja.

Comissió d’investigació pels atemptats de la Rambla

En el ple també s’aprovarà crear una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. És una proposta conjunta de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, per tant, té la majoria necessària per constituir-se i podria començar a funcionar fins i tot abans que hi hagi un govern. Els tres grups sobiranistes volen analitzar les causes dels atemptats, quines línies d’investigació van seguir els cossos policials  (tant els Mossos com la Policia Nacional) i estudiar-ne possibles responsabilitats.