La proposta dels grups independentistes reclama, abans que res, “la posada en llibertat immediata de tots els diputats i exdiputats d’aquesta cambra que estan privats de llibertat”. I mentre això no passi, demana al Parlament que adopti “totes les mesures necessàries” per garantir que Puigdemont, Sànchez i Turull “puguin exercir els seus drets polítics“, inclòs el dret a ser investits. El text va en la mateixa línia del que es va aprovar en el ple de l’1 de març, que reconeixia Carles Puigdemont com a president legítim.

Des de Junts per Catalunya volem dir públicament que no renunciarem al dret a ser investit de Carles Puigdemont“, ha afirmat Gemma Geis, portaveu adjunt de JxC, que ha qualificat el moment d'”emergència democràtica” i ha acusat l’Estat d’haver “segrestat els vots dels catalans”. Des d’Esquerra, Anna Caula ha lamentat que no es compleixi allò de “sense violència es pot parlar de tot“. Afirma que “l’Estat ens nega els drets bàsics” i que Catalunya pateix un “abús de poder”.

Carles Riera, de la CUP, ha subratllat que la proposta que s’ha aprovat aquest dimecres és “una primera passa que reobre l’esperança en la unitat de les forces sobiranistes” i ha demanat “un ple d’investidura ja per investir Carles Puigdemont“. Els cupaires, recorden, estan disposats a “assumir totes les responsabilitats que calguin per fer-ho realitat”.

La resolució que s’ha aprovat aquest dimecres també recull l’informe del Comitè de Drets Humans de l’ONU que insta el Govern espanyol a respectar els drets de Jordi Sànchez. El bloc sobiranista interpreta que, per extensió, les mateixes mesures cautelars s’han d’aplicar a la resta de diputats que es troben en la mateixa situació de privació de llibertat.

Els comuns voten amb JxC, ERC i la CUP alguns punts

Els comuns s’han sumat a la petició d’excarceració dels polítics i a la reivindicació de les advertències per part de les Nacions Unides. En canvi, discrepen que el Parlament hagi de garantir que Puigdemont, Sànchez i Turull puguin ser investits. “Pot ser just, pot ser molt digne, però tornem enrere”, ha afirmat Xavier Domènech. Creu que els independentistes estan “atrapats en un cicle sense fi cap a què? Noves eleccions? I després què, més processats i més presos?”, s’ha preguntat Domènech.

L’ANC demana que s’investeixi Puigdemont

Des de l’ANC veuen amb bons ulls la resolució que s’ha aprovat al Parlament, però demanen que la cambra vagi més enllà.  La presidenta de l’entitat Elisenda Paluzie, creu que no s’ha de quedar en un acte simbòlic i que cal investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Paluzie ha demanat que es respectin els drets politics dels empresonats i ha advertit que l’estat espanyol podria estar vulnerant el dret internacional.

En la reunió de la Mesa prèvia al ple, Junts per Catalunya ha demanat per sorpresa que Carles Puigdemont pugui delegar el vot des d’Alemanya. En els darrers plens hi havia renunciat, però ara que està sota custòdia a la presó de Neumünster, ha fet la petició.

Propostes de resolució de Cs, el PSC i CCP

La resta de grups a la cambra, excepte el Partit Popular, han registrat propostes de resolució pròpies. La de Ciutadans demana, entre altres coses, que Roger Torrent dimiteixi, en considerar que “exerceix les seves funcions de manera arbitrària i tendenciosa a favor dels partits independentistes i sense la neutralitat institucional que li és deguda”. També exigeix al futur govern de la Generalitat que “respecti la legalitat estatutària i constitucional”.

El PSC rebutja la judicialització de la política i afirma que “els conflictes polítics s’han de resoldre en el marc de la política”. En aquest sentit, aposta per establir un “marc de diàleg entre les forces polítiques i socials”, que serveixi per “restablir consensos bàsics”. També demana al Parlament que rebutgi “qualsevol proposta unilateral o il·legal“.

La portaveu del Grup Parlamentar del PSC, Eva Granados,  s’ha adreçat en castellà a Cs per retreure’ls que Ciutadans “no seria res fora del procés” i que són mes “part del problema que de la solució”. En clau estatal, els ha acusat “d’acompanyar Rajoy en tot.”

Catalunya en Comú – Podem “denuncia l’actitud irresponsable del govern de Mariano Rajoy en utilitzar els tribunals per respondre a debats polítics” i condemna la “presó preventiva injustificada” dels diputats i reclama que se’ls alliberi. Considera que tot plegat porta a una situació de “bloqueig institucional” que cal revertir i fa una crida “al conjunt d’actors socials i polítics a treballar de forma conjunta” per recuperar l’autogovern, amb “àmplies majories dins d’aquesta cambra”.

El Parlament, blindat

Els Mossos d’Esquadra han tancat a primera hora d’aquest dimecres tots els accessos al Parc de la Ciutadella, abans de l’inici del ple al Parlament. Els agents s’encarreguen de regular l’entrada dels diputats i dels periodistes acreditats.