El ple municipal ha aprovat reprovar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per la marxa del rei emèrit, Joan Carles I, a l’estranger. El primer ple del curs polític ha celebrat una sessió extraordinària forçada per ERC i JxC per rebutjar “la fugida d’Estat” de l’exmonarca i la “complicitat i col·laboració” de Sánchez.

La proposta, que també demana la retirada de la Medalla d’Or de la ciutat a Joan Carles I i constata que “la monarquia espanyola és successora del règim franquista”, ha rebut el dels grups proposants (ERC i JxC) i el no del PSC, Cs i el PP, mentre que BComú s’hi ha abstingut i els dos regidors de BCanvi no han assistit a la sessió. Per tant, la proposició s’ha aprovat per la mínima: 15 sí i 14 no (si els regidors de Valls haguessin participat en la votació, la proposta s’hauria rebutjat).

Colau vol criticar el rei, però no Sánchez

L’abstenció de l’alcaldessa, Ada Colau, també ha estat decisiva en el resultat de la votació. Colau l’ha argumentada perquè, tot i que “som molt crítics amb la monarquia”, ha lamentat que l’objectiu final de la proposta era reprovar Sánchez (Colau governa amb el PSC a Barcelona i Sánchez fa tàndem amb els comuns a la Moncloa): “L’objectiu principal no és obtenir una majoria republicana tan àmplia com sigui possible, sinó reprovar el Govern central. És una política trista”.

“De quina república estem parlant? De la que vostès ajuden a silenciar com a debat?”, ha replicat Ernest Maragall (ERC). El republicà també ha carregat contra Joan Carles I per haver “dimitit com a ciutadà” i l’ha qualificat d’“absolut paràsit de la societat”. Elsa Artadi (JxC) ha criticat Pedro Sánchez per la “complicitat” amb l’exmonarca: “Primer ajuda a fugir el rei i després se’n va de vacances. Quina credibilitat els queda?”, ha sentenciat.

El líder del PSC a l’Ajuntament, Jaume Collboni, ha defensat que “el president del Govern espanyol ha reiterat l’exigència ètica i legal” vers l’exmonarca, alhora que ha demanat “que la justícia actuï amb totes les conseqüències”. El ple, semipresencial arran de la pandèmia, ha deixat una imatge poc habitual: Collboni ha intervingut per videoconferència des d’un despatx, i no presencialment com la resta de presidents de grup.

Un ple sense Valls

A tot plegat, Luz Guilarte (Cs) ha lamentat que el govern de BComú i el PSC hagi permès la celebració d’un ple amb contingut “il·legal” i contrari a la constitució. “És una cortina de fum per amagar la nefasta gestió de la pandèmia, tant del govern de la Generalitat com del municipal”, ha dit. De fet, Cs i BCanvi van demanar anul·lar el ple als serveis jurídics de l’Ajuntament, però ho van desestimar.

Per la seva banda, Josep Bou (PP) ha insistit que el ple extraordinari és “una pèrdua de temps” i ha fet costat a la monarquia: “La monarquia és Felip VI, no ens equivoquem. La monarquia no ha fugit, qui va fugir és el senyor Puigdemont”. Els qui no han intervingut en el debat han estat els regidors de BCanvi (Manuel Valls i Eva Parera): tots dos han decidit no assistir a la sessió com a acte de protesta. A través de Twitter el grup ha justificat “no participar en aquest despropòsit”.