La sessió extraordinària d’aquest divendres, acordada per l’alcalde i els presidents dels grups municipals, està centrada en un únic punt: el conflicte de Can Vies que va desencadenar-se arran del desallotjament, el 26 de maig, d’aquest edifici ocupat al barri de Sants i el posterior enderroc de la finca, treballs que es van acabar aturant. Durant cinc nits de l’última setmana de maig hi van haver aldarulls violents al carrer que van ser condemnats per tots els grups municipals. Tot i això, la gestió que el govern n’ha fet d’aquest ha aixecat les crítiques de PP, PSC, ICV-EUiA i UxB.

Les veus més punyents han arribat des de les files populars i ecosocialistes, tot i que amb posicions diferenciades. El PP ha demanat, fins i tot, la reprovació de l’alcalde perquè entén que l’alcalde ha cedit al xantatge dels violents amb l’aturada de l’enderroc, que consideren que s’ha d’executar d’immediat. Iniciativa, per la seva banda, ha anunciat aquesta setmana que demanarà responsabilitats polítiques al govern per la gestió, que qualifiquen de “nefasta”. Des del PSC, en canvi, no s’ha volgut parlar encara de dimissions. Els socialistes volen escoltar també avui les explicacions que doni el govern sobre aquest conflicte i després prendran una decisió al respecte. Sí que han retret, però, a l’alcalde que no hagi proposat una solució clara a totes les parts per resoldre la situació generada, i veuen en les actuacions de Trias desorientació i manca de criteri. Unitat per Barcelona, la coalició liderada per Esquerra, prefereix no parlar tampoc de dimissions ni responsabilitats perquè ho veuen un acte d’oportunisme polític.

Un informe elaborat pel govern municipal en què es detallen totes les actuacions que es van fer abans del desallotjament és la base d’un debat al final del qual no es votarà res. Així consta en l’ordre del dia. L’oposició, de fet, no hi ha presentat cap iniciativa perquè el format de la sessió, convocada per Trias no ho permet. Serà en tot cas en el ple ordinari de finals de mes quan l’oposició podria aprofitar les vies habituals de control al govern -com ara les proposicions- per incloure-hi peticions concretes que obliguin a votar. El consistori assegura que hi ha hagut sempre voluntat de diàleg amb els ocupants de Can Vies per garantir la continuïtat de les activitats que s’hi feien, però fora d’aquest edifici. L’immoble, ocupat des de 1997, està afectat pel projecte d’urbanització de les vies de Sants. En realitat, l’espai es va qualificar el 2003 com a zona verda. Des del govern s’ha recordat també que el desallotjament del 26 de maig es va fer en compliment d’una sentència del Tribunal Suprem.

En el ple d’avui està previst que sigui el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, qui defensi l’informe del govern . Al final s’espera una intervenció de l’alcalde, tal com ha confirmat ell mateix aquesta setmana. A més a més, s’estrenarà ja com a president del Grup Municipal del PSC el regidor Gabriel Colomé, que pren el relleu a Jordi Martí. A la bancada socialista hi haurà també la nova regidora, Núria Carmona, que va prendre possessió del càrrec tot just fa una setmana.