Núria Marín
ha estat escollida presidenta de Diputació de Barcelona en el ple de constitució. La socialista, alcaldessa de l’Hospitalet, ha estat proclamada després d’aconseguir la majoria simple amb 23 vots, a la segona votació. Tot i l’oferta dels darrers dies per part de Pere Aragonès (ERC), Junts per Catalunya i el PSC han mantingut el pacte per governar la institució.
Dues votacions
El ple ha començat puntual i el primer pas ha estat constituir la Mesa d’Edat. Després, els 51 diputats han fet la promesa o jurament del càrrec. Tot seguit, ha començat la votació dels candidats a la presidència. Junts per Catalunya no hi ha presentat candidatura, fet que ha evidenciat que el pacte amb els socialistes s’ha mantingut perquè la candidata socialista Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, sigui qui presideixi la institució provincial.
Per la seva banda, Esquerra Republicana sí que ha presentat candidat propi, Dionís Guiteras. També ho han fet els populars, amb Xavier García Albiol; els comuns, amb Laura Pérez, que serà la quarta tinenta d’alcalde de l’Ajuntament, i Ciutadans, amb Salvador Tobar.
El president pot ser escollit per majoria absoluta (26 vots) en primera volta o per majoria simple, en segona votació. En aquesta ocasió, la nova presidenta, Núria Marín, ha estat escollida per una majoria simple de 23 vots, a la segona votació. Els resultats de les dues votacions han estat idèntics: Núria Marín, 23; el republicà Dionís Guiteras, 17; la candidata dels comuns, Laura Pérez, cinc; el candidat de Ciutadans, Salvador Tobar, tres, i, per acabar, el popular Xavier García Albiol, dos.
Marín: “Dos més dos a la Diputació sumen cinc”
En el seu discurs, la nova presidenta de la Diputació, ha agraït el suport i la confiança i s’ha compromès a treballar-hi fermament. Núria Marín ha defensat el paper que juga la Diputació, perquè diu que des de la institució “dos més dos, sumen cinc”. Marín ha fet una crida al pacte i a l’entesa, i ha recordat que aquesta és la feina que s’ha de fer des del municipalisme, que transcendeix les opcions polítiques per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i els reptes de futur, com el canvi climàtic.
De la seva banda, des de Junts per Catalunya, que han votat a favor de Núria Marín, Joan Carles Garcia ha celebrat el consens i l’acord que han aconseguit amb el PSC.
Crítiques de l’oposició
Els partits que han quedat a l’oposició han mostrat desconfiança cap al pacte de PSC amb Junts per Catalunya. Des del PP i Ciutadans ho han criticat perquè consideren que pot comportar que la institució es posi al servei de la Generalitat i l’independentisme. Laura Pérez, dels comuns, en canvi, ha lamentat que no s’hagi imposat una majoria d’Esquerres.
ERC, que estava disposada a cedir la presidència de la Diputació per aconseguir trencar el pacte entre JxC i els socialistes (de fet, hores abans del ple les negociacions seguien “in extremis”), ha lamentat que no hagi estat possible. El republicà Dionís Guiteras ha assegurat que hi ha dues vessants de la política: la primera, la distribució dels recursos entre la ciutadania i, la segona, la ideologia i els drets i llibertats. Per això, ha assegurat que faran una oposició responsable i ferma, en què exigiran a la institució la defensa d’aquests drets i llibertats.
Centenars de persones que estaven concentrades a les portes de la Diputació, han xiulat gairebé tots els diputats en les seves intervencions, especialment les del PSC i JxC.