L’últim ple de 2014, corresponent al mes de desembre, tindrà un dels debats més transcendents de l’any: l’aprovació del pressupost municipal, en aquest cas per a 2015. Uns comptes que tiraran endavant després d’una votació que el govern de Trias guanyarà per la mínima. Amb les abstencions ja anunciades de PSC i ERC hi haurà un empat entre els vots favorables i els contraris, i caldrà la intervenció de l’alcalde per decantar la balança.

Aquest serà també l’últim pressupost del mandat i el segon en quatre anys que Xavier Trias aconsegueix aprovar al plenari en una votació. El primer va ser ara fa tres anys, els primers comptes del mandat, que van rebre el vistiplau amb el suport del PP. El 2013 es va prorrogar per falta de suports i el 2014, pel mateix motiu, es va optar per una qüestió de confiança. Aquest cop tindrà PSC i ERC com a socis.

Els dos partits han fet en l’últim mes i mig una negociació plena de condicions per modular el pressupost a canvi d’una abstenció. Des dels socialistes, per exemple, s’ha aconseguit incloure als comptes un increment de la despesa en transport públic per rebaixar el preu de la T-10 a partir de l’1 de gener. També han incorporat un pla de rescat social i el compromís de fer quatre escoles bressol. Des d’Esquerra, en canvi, les peticions al govern s’han centrat en l’habitatge, amb un fons especial per ajudar famílies vulnerables a pagar el lloguer i evitar ser desnonades. Els republicans també han aconseguit la congelació de taxes i preus públics com ara el Bicing o l’entrada al Zoo, així com una inversió extra en escoles i instituts.

Tot plegat en un pressupost de 2.550 milions d’euros, un 2,8% més del que s’espera tancar aquest 2014. Uns comptes que reforcen, segons el govern, la despesa en l’atenció a les persones, que puja uns 90 milions més. Gràcies a l’estalvi brut, el consistori podrà destinar l’any que ve 373 milions d’euros a inversions. Bona part seran per obres a l’espai públic, com ara iniciar el túnel de la Gran Via a les Glòries, o acabar les reformes de la Diagonal i el Paral·lel, entre molts altres projectes. També hi ha inversions en mercats municipals i noves escoles.

L’altra qüestió destacada del ple és l’aprovació definitiva del Pla d’usos de la Rambla, gràcies de nou a un pacte amb el PSC. Els socialistes han estat els encarregats d’anunciar l’acord aquesta mateixa setmana. El pla limita l’obertura de nous hotels a la Rambla i, per tant, blindarà el passeig del pla d’usos global de Ciutat Vella, que sí que permet obrir hotels en edificis catalogats. El document fixa que a la Rambla no n’hi podran haver més dels 40 actuals. El Pla d’usos també posa fre a nous establiments de restauració al passeig, que quedaran limitats als 98 actuals. Després d’aquest Pla d’usos, el govern redactarà properament un pla especial d’ordenació de la Rambla, centrat en l’espai públic.

El debat entorn dels horaris comercials i els establiments emblemàtics es faran també un lloc al plenari a la part d’impuls i control al govern. El PP ho vol fer entrar per la via d’urgència una proposició en què es demana que l’Ajuntament faci tot el possible per autoritzar l’obertura dels comerços el proper diumenge 28 de desembre. Una petició que l’equip de Trias ja ha descartat fer-ho aquesta mateixa setmana després de la confusió viscuda els diumenges d’aquest mes en què mentre a Barcelona les botigues estaven tancades, en altres ciutats properes estaven obertes. Precisament per acabar amb aquesta situació, s’ha pactat amb el sector aquest dimecres els festius d’obertura permesos per a 2015. Un calendari que concentra l’obertura de botigues des de finals de novembre i fins a Nadal. El PSC interpel·larà el govern sobre aquesta qüestió.

També sobre comerç centren la proposició els socialistes. El PSC vol que s’expressi el rebuig al retard amb què consideren que el govern està elaborant el Pla de protecció dels establiments emblemàtics. També demanen una reunió de l’alcalde amb tots els presidents de grup per abordar la situació.

Els grups municipals d’Iniciativa i Esquerra, en canvi, dediquen les proposicions a l’habitatge. Iniciativa demana al govern que elabori un nou reglament d’accés als habitatges d’emergència de forma participativa per garantir el reallotjament públic a qui perd l’habitatge. Esquerra, de la seva banda, reclama al govern establir un mètode de detecció de pisos buits a la ciutat per poder fer un cens complet. Un llistat amb què els republicans volen que s’ofereixi una oferta atractiva en la borsa de lloguer de l’Ajuntament.