No hi haurà més hotels a la Rambla. El Pla d'usos d'aquest passeig que s'aprovarà divendres limita en els 40 actuals els establiments hotelers que hi pot haver. Es farà així una excepció dins el Pla d'usos global de Ciutat Vella, que preveia l'obertura de més hotels en edificis catalogats. El pla de la Rambla també posa fre a bars i restaurants, que queden limitats als 98 actuals. El document tirarà endavant amb el vot favorable del PSC, que avui ha anunciat l'acord amb el govern. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "És el primer pas per recuperar la Rambla per als barcelonins, que no sigui només un objecte turístic de visita sinó un espai de lleure, un espai cultural, un espai de llibertat, com ha estat sempre per als barcelonins." JOAN OLIVERAS, president d'Amics de la Rambla "Avui al voltant de la Rambla s'ha produït un acord important i de ciutat. El moment aquell en què la política fa prevaldre els interessos col·lectius per damunt dels interessos de partit." A banda del Pla d'usos, el govern redactarà properament un altre pla especial per a la Rambla, centrat en l'espai públic. Entre d'altres, el PSC vol que s'hi incloguin eliminar les antigues ocelleries, reduir les terrasses i pacificar el trànsit. Esquerra ja ha anunciat que divendres NO votarà a favor del Pla d'usos perquè no comparteix les formes de l'acord. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "El que és segur és que la nostra idea no és la d'anar posant pedaços, perquè al final aquesta suma de pedaços a quin model de Rambla porten? No ho sabem." Els republicans, com Iniciativa, es debaten entre el "no" o l'abstenció al ple. El PP tampoc no ha definit el sentit del vot.

El president de la Federació de Barcelona del PSC, Jaume Collboni, ha estat l’encarregat d’anunciar aquest nou acord amb el govern de Xavier Trias, que se suma al pacte pressupostari que també s’ha de votar en el ple d’aquest divendres. L’acord amb el PSC per al Pla d’usos blinda la Rambla de nous hotels i manté en els 40 actuals amb prop de 4.000 places els establiments hotelers que hi pot haver. El pla també inclou una limitació dels bars i restaurants, que es mantindran en els 98 que ara hi ha. “És el primer pas per recuperar la Rambla per als barcelonins”, ha valorat Collboni.

El president de l’associació Amics de la Rambla, Joan Oliveras, ha destacat que l’acord per al Pla d’usos culmina una reivindicació que es reclama des de fa anys. “Avui al voltant de la Rambla s’ha produït un acord important i de ciutat”, ha destacat. El pla de la Rambla farà del passeig una àrea d’excepció dins el Pla d’usos de Ciutat Vella, que CiU i PP van modificar l’estiu de l’any passat, i que preveia la possibilitat d’obrir nous hotels en edificis catalogats.

A banda del Pla d’usos, el govern redactarà properament un pla especial d’ordenació de la Rambla centrat en l’ús de l’espai públic. El PSC vol que s’hi inclogui la possibilitat d’eliminar les parades de les antigues ocelleries, mantenir el nombre actual de floristes i quioscos de premsa i reduir les terrasses. Els socialistes també demanen avançar en la pacificació de la Rambla amb una limitació del trànsit.

El líder municipal d’Esquerra, Jordi Portabella, ha avançat aquest dimecres que no donaran suport al Pla d’usos de la Rambla en el ple de divendres. Portabella no està d’acord en les formes del pacte entre CiU i el PSC perquè hi veu només “modificacions parcials” i no un pla global. “La nostra idea no és la d’anar posant pedaços, perquè al final aquesta suma de pedaços a quin model de Rambla porten? No ho sabem”, ha qüestionat Portabella. Esquerra, com també Iniciativa, es debat entre el “no” o l’abstenció. El PP no ha definit encara el sentit del vot.