A Xavier Trias els gairebé quatre anys de mandat li han passat de pressa. Ho va dir ahir a la nit a BTV, on va confessar que preveia més dificultats per tirar endavant el pressupost que s'aprovarà avui. L'alcalde va agrair les abstencions d'Esquerra i el PSC per fer governable la ciutat. Amb menys entusiasme encaixa Trias els més de 100.000 aturats que encara hi ha a la ciutat. L'alcalde confia en la formació i els sectors emergents per generar llocs de treball. Sobre una altra realitat, l'habitatge, Trias va sentenciar que per l'Ajuntament ningú no quedarà al carrer si és desnonat. L'alcalde va rebaixar, però, la intenció de multar els bancs amb pisos buits, amb qui va assegurar tenir-hi bona relació. Trias va dir que cal posar ordre en els apartaments turístics. L'alcalde va admetre que el turisme genera incomoditats, però que cal fer el possible per minimitzar-les. Sobre Can Vies, l'alcalde va demanar al col·lectiu que no hi faci res sense llicència. Sinó, va dir, l'Ajuntament es veurà obligat a actuar. De cara a les eleccions, Trias va dir que vol guanyar i mantenir els 14 regidors actuals o, fins i tot, superar-los.

La problemàtica de l’habitatge i els desnonaments ha centrat bona part del primer tram de l’entrevista. Trias ha garantit que qualsevol persona vulnerable serà atesa pels serveis socials i “el que és segur és que no es quedarà al carrer”. Ha posat l’accent en els desnonaments de les persones que no poden pagar el lloguer i ha atribuït aquest problema “als lloguers desorbitats que la gent no pot pagar”. En contraposició, ha proposat una política d’habitatge públic diferent de lloguer social: “Hem de llogar pisos a baix preu. Llogar-los a 150 euros. La gent no pot pagar aquestes quantitats. Hem de fer una tasca a 15-20 anys vista per tenir un parc de lloguer assequible potent a Barcelona”, ha afirmat.

Respecte a la promesa de multar els bancs que tinguin pisos buits a barris on hi hagi emergències socials, Trias ha reconegut no ser un entusiasta de les sancions. En línies generals ha qualificat de “bona” la relació entre el consistori i les entitats bancàries excepte en el cas de Bankia. “Si algú fa tonteries el multarem”, ha dit però també s’ha mostrat “més partidari de la bona entesa que de les multes”.

Uns pressupostos més socials

L’alcalde ha agraït l’abstenció d’ERC i el PSC que ha permès desbloquejar els pressupostos de 2015 i ha destacat especialment Jaume Collboni, de qui ha dit que “ha fet un acte de responsabilitat que agraeix especialment”. Una de les contrapartides obtingudes pel PSC ha estat la rebaixa del preu de la T-10. Trias ha dit que el cost de la baixada l’assumeix l’Ajuntament, perquè descarta incrementar el deute milionari que acumula TMB.

Trias ha repassat la inversió en política social que ha fet el consistori i ha assegurat sentir-se “encantat” que la resta de formacions li exigeixin fer més acció social. Tot i això, ha lamentat no haver arribat a acords en aquesta matèria amb ICV-EUiA, única formació que no ha pactat amb el govern durant aquests tres anys i mig. “Tinc una espina clavada”, ha reconegut.

Les prioritats de l’acció de govern són, segons Trias, crear activitat econòmica i atendre la gent que no pot seguir. Pel que fa a les desigualtats socials, l’alcalde considera que s’ha de ser capaç de produir activitat econòmica per mirar de baixar la taxa d’atur “que volta el 15%, un percentatge inferior al de Catalunya i Espanya”.

“Si perdem el turisme, plorarem tots”

El tema del turisme també ha centrat l’atenció de l’entrevista. Trias ha dit que es tracta d’un “problema d’èxit”, perquè el fenomen genera riquesa i llocs de treballs però també incomoditats. “El més greu seria que perdéssim el turisme, perquè ploraríem tots”. L’alcalde ha dit que hi ha un turisme de borratxera, de comiats de solter i de gresca “que no ens convé”, i ha advocat per posar ordre als apartaments turístics il·legals, que ha dit que trenquen el sector del lloguer. Si tu tens un pis i el poses a lloguer ets tonto”, ha dit, perquè “es guanya més llogant-lo als turistes. La picaresca és tremenda”, afirma.

Sobre el conflicte obert a Can Vies, ha refermat la posició que el centre no es pot reconstruir sense una llicència d’obres. S’ha mostrat confiat que no seguiran amb la reconstrucció “els demano que no ens obliguin a actuar i impedir que construeixin. Fan petites coses però el suficient per provocar”.

Respecte a les eleccions municipals de 2015 s’ha mostrat confiat a obtenir un bon resultat, que xifra “en 14 regidors o més”. Considera que si hi ha una atomització de partits, una xifra com aquesta podria ser suficient. Sobre els projectes de futur, voldria crear més llocs de treball, més habitatge… “en aquesta ciutat hi ha deures tants com es vulgui”. I ha tancat amb un desig de cara a les eleccions: “Vull guanyar, vull fer les coses ben fetes”, ha dit.