Quan queda tot just un any per a les eleccions municipals del 2023, el ple de l’Ajuntament de Barcelona ha respirat un clima preelectoral en algunes de les intervencions. Alguns líders municipals ja han confirmat que seran candidats i Ernest Maragall (ERC) ha votat aquest divendres en les primàries que el convertiran en cap de llista. N’hi ha que esperen primàries per ser proclamats i alguns tenen el futur més incert.

Una setmana després d’anunciar que optarà a un tercer mandat, l’alcaldessa, Ada Colau, ha rebut una pregunta del PP per fer balanç d’aquests anys en el càrrec. “Ha millorat la ciutat?”, li ha preguntat Josep Bou. Colau ha respost amb un “sí” escarit que ha sorprès el líder popular. Ell és, de tots, el que té un horitzó encara per definir. El PP no decidirà fins després de l’estiu qui serà el cap de llista i, tot i que s’hi ha postulat, la nova direcció decidirà.

Pendents de primàries

El republicà Ernest Maragall s’ha votat a ell mateix aquest divendres en les primàries d’ERC i, en un debat sobre soroll nocturn, ha aprofitat per carregar contra el PSC, a qui va assenyalar com a adversari. El socialista Jaume Collboni, que ha fet una de les frases del ple, espera les primàries de després de l’estiu per ser cap de llista oficial. També passarà per primàries Luz Guilarte, que té el suport de la direcció del partit.

Parera crispa el debat

La líder de Valents i candidata a l’alcaldia, Eva Parera, ha crispat el plenari en un debat sobre menors que migren sols. La proposta del seu grup, que no s’ha aprovat, reclamava a la Generalitat assumir-ne “la tutela i les condemnes penals”. El regidor Marc Serra (BComú) li ha reciminat voler assegurar-se un lloc “en una candidatura d’extrema dreta”. “Zero complexos”, ha etzibat Parera, que ha dit que només vol “que es compleixi la llei”. El to de la líder de Valents ha sorprès els regidors i, fins i tot, l’alcaldessa ha demanat “serenor”.

El primer ple sense Elsa Artadi

En el plenari s’ha fet visible el nou lideratge del Grup Municipal de Junts en mans de Neus Munté, després de la retirada d’Elsa Artadi de la política. La renúncia de l’anterior líder municipal de Junts va deixar el grup també sense cap de llista a l’alcaldia, que s’haurà de decidir per primàries. En la sessió, el regidor Jordi Martí Grau (BComú) ha tingut un record emotiu per “la valentia” d’Artadi i li ha enviat “una abraçada calorosa” perquè es recuperi.