El districte de Ciutat Vella vol evitar la proliferació de supermercats, d’oficines de canvi de moneda i d’altres establiments com botigues de conveniència i forns de pa amb obrador en aquelles zones on ja n’hi ha una concentració elevada. L’objectiu és protegir el comerç local, que està desapareixent. Per això, està treballant en la modificació del Pla d’usos. El primer pas per posar fre a l’excés d’oferta d’aquest tipus d’establiments ha estat la suspensió temporal de les llicències fins que s’acabin d’introduir els canvis al pla en un termini de quatre mesos.

Ara mateix hi ha activitats que estan perjudicant el comerç local
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

El regidor del districte, Jordi Rabassa, lamenta que “ara mateix hi ha activitats que estan perjudicant que el comerç local i hem de veure de quina manera acabem restringint aquests supermercats, els superserveis i també el comerç majorista que està actuant com a comerç minorista i fa competència al comerç de proximitat”.

De fet, un altre dels canvis que vol introduir el districte al Pla d’usos és equiparar els locals de venda majorista amb els minoristes, perquè tinguin el mateix horari d’obertura. Igualment es vol revisar l’obertura de súpers de més de 400 metres quadrats, i equiparar-la amb la resta d’establiments alimentaris en règim de superservei de menys de 400 metres quadrats, que ja estan limitats en les zones saturades.

Forns amb obrador que no fan de forn tradicional

Per acabar, es vol restringir l’obertura de forns de pa amb obrador, perquè s’ha detectat que aquesta llicència s’ha aprofitat per operar a la pràctica com a pizzeries i menjar per endur-se. El regidor considera que els forns de pa amb obrador que han obert darrerament “no estan complint amb la funció de forn de pa tradicional, que és el model que volem defensar”. A banda, també es vol posar fi a les pràctiques fraudulentes de locals que fan una activitat per a la qual no tenen llicència.

Suspensió de llicències durant, com a molt, quatre mesos

L’objectiu és que els canvis al pla d’usos s’aprovin definitivament en quatre mesos. De moment, s’ha aprovat la suspensió temporals dels punts del pla que regulen aquestes activitats per incorporar els canvis. La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha assegurat que els socialistes donen suport a la iniciativa amb la condició que el tràmit no s’allargui més del previst per no perjudicar la reactivació econòmica.

La nova regulació abastarà tot el districte menys la Rambla, perquè té una regulació pròpia, i permetrà noves activitats culturals de teatre i també augmentar la superfície màxima dels locals dedicats a l’esport.

Combatre el monocultiu comercial en alguns carrers, més endavant

Pel que fa al monocultiu comercial que hi ha en determinades zones del districte, que concentren, per exemple, botigues de telefonia mòbil o fruiteries en un únic carrer, tant Rabassa com Ballarín admeten que aquesta qüestió no s’aborda en aquesta revisió del Pla d’usos, tot i que no descarten fer-ne una regulació específica més endavant.

La regidora de Comerç defensa que cal evitar el monocultiu de qualsevol tipus: “En el futur haurem de plantejar com abordar aquests fenòmens que també expulsen el comerç local. Quan tot un carrer és de la mateixa activitat, molt determinada, això expulsa el comerç local, i caldrà regular-ho”.